Guvernul lui Meloni se confruntă cu critici tot mai mari pentru atacurile la adresa libertății presei. Jurnaliştii de la postul de stat italian RAI au intrat luni în grevă, protestând pentru ceea ce sindicatul lor a numit „control sufocant” al administraţiei premierului Giorgia Meloni, despre care a afirmat că „încearcă să transforme RAI într-un purtător de cuvânt al guvernului”.
Este o tradiție guvernamentală italiană de a numi loialiști în posturi de top la RAI – dar de când Meloni a preluat puterea în 2022, prezentatorii și managerii au părăsit postul de radio din cauza a ceea ce ei spun că este interferența guvernului, potrivit Politico.
Între timp, criticile s-au intensificat cu privire la încercările guvernului italian de a reduce la tăcere jurnaliştii cu acţiuni legale, împreună cu propunerile partidului condus de Meloni de a mări sancţiunile pentru defăimare.
Luna trecută, un autor proeminent a acuzat RAI de cenzură după ce lectura unui monolog antifascist a fost anulată brusc „din motive editoriale”. Monologul era programat să fie difuzat pe postul de televiziune RAI 3 pe 25 aprilie, sărbătoarea publică care sărbătorește eliberarea Italiei de fascism în 1945.
Usigrai, principalul sindicat al jurnaliştilor de la postul de radiodifuzor, a declarat luni într-o declaraţie: „Facem grevă pentru a apăra autonomia şi independenţa serviciului public de radio şi televiziune de controlul omniprezent al politicienilor”.
Guvernul Meloni, care a refuzat să comenteze, a fost acuzat că a folosit în mod strategic procesele pentru defăimare pentru a reduce la tăcere disidența mass-media, inclusiv prin plângeri împotriva ziarului Domani și a jurnalistului Roberto Saviano.
Defăimarea în Italia poate fi considerată o infracțiune pedepsită cu până la șase ani de închisoare. Curtea Constituțională a ordonat o reformă a legii defăimării pentru a pune capăt incriminării jurnaliștilor – dar guvernul lui Meloni a amânat o dezbatere parlamentară asupra acestui proiect de lege.
Italia a coborât cu cinci locuri pe locul 46 în cel mai recent indice mondial al libertății presei realizat de Reporteri fără frontiere (RSF).