Jurnalista Viorica Tătaru, reporter la postul TV8 din Republica Moldova, și colegul său, cameramanul Andrei Captarenco, au fost reținuți la Tiraspol. Cei doi jurnaliști au fost reținuți în timp ce se aflau pe teren și filmau protestul organizat de autoritățile separatiste.
Conform colegilor de la TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost ținuți separat și interogați aproape trei ore de autoritățile de la Tiraspol. Cei doi au fost eliberați după ce li s-a impus să șteargă filmările de la protestul din Transnistriaa.
Reportera TV8 și colegul său cameraman se aflau în Piața Teatrului din Tiraspol, unde s-au adunat sute de oameni cu pancarte și drapelul regiunii separatiste în mâini, nemulțumiți de prevederile noului Cod Vamal aș Republicii Moldova, care vizează agenții economici din regiune.
Viorica Tătaru afirmă că nu a dorit decât să documenteze protestul care a fost anunțat în regiunea separatistă.
„Am venit aici pentru a monitoriza protestele care au fost anunțate de ceva timp de către așa-zisele autorități transnistrene. Am încercat să întrebăm oamenii care sunt doleanțele lor, de ce protestează, exact aceleași întrebări pe care le punem la un protest normal. Dar foarte repede am fost reținuți, duși la un așa-zis minister al securității și interogați mai mult de două ore”.
Prima întrebare a autorităților care i-au reținut la Tiraspol a fost „de ce i-ați întrebat dacă mesajul a fost scris de ei sau de altcineva”, spune Viorica Tătaru, care a precizat că ea și colegul său au fost filmați în timpul interogatoriului de la audieri.
După audieri, cei doi jurnaliști au fost escortați în afara Tiraspolului, „probabil să se asigure că noi am plecat, că am ieșit de pe teritoriul așa-zisei transnistria”, spun jurnaliștii.
„Tot ce am reușit să filmăm până la momentul reținerii ne-au obligat să ștergem, discuțiile pe care le-am purtat cu oamenii nu le mai avem. Mulți oameni nu știau de ce au venit și nici să explice mesajele pe care le aveau scrise pe pancarte”, mai afirmă jurnalista.
Săptămâna trecută, Sovietul Suprem de la Tiraspol a decis să renunțe la facilitățile pe care le ofereau fermierilor care cultivau pământul în zona controlată de separatiști. Fără aceste facilități, agenții economici care trec așa-numita vamă sunt obligați să achite o taxă pentru desfășurarea activității economice.
Decizia autorităților transnistrene a venit ca răspuns la noile modificări la Codul Vamal din Republica Moldova, care obligă comercianții din regiune să achite taxe către bugetul de stat. Tiraspolul s-a plâns că va pierde circa 30 de milioane de dolari, informație negată de vicepremierul pentru Reintegrare, care a declarat că este vorba de maximum două milioane de dolari, bani care oricum sunt investiți în regiune, așa cum jumătate din locuitorii din stânga Nistrului beneficiază de servicii medicale, pensii și educație pe malul drept, precizează TV8.