Juncker cere UE să deschidă "un nou capitol" după Brexit: Care sunt cele cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european

Publicat: 01 03. 2017, 17:00

Președintele Comisiei Europene propune o dezbatere care să modifice fundamental Uniunea Europeană, după Brexit. Jean-Claude Juncke a lansat, miercuri, cinci scenarii posibile, de la întoarcerea la o piață comună, și până la o mai mare integrare fiscală, monetară și militară, scrie hotnews.

Juncker este de părere că UE trebuie să deschidă un nou capitol în istoria sa post-Brexit, cerându-le celor 27 de lideri europeni să dea dovadă de „unitate și de leadership”.

Summitul european prevăzut să se desfășoare la Roma, la 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la fondarea blocului comunitar, 'trebuie marcat de începutul unui nou capitol', a apreciat Juncker, într-o 'Cartă albă' care conține aproximativ 30 de pagini și în care sunt trecute în revistă scenariile privind viitorul Europei.

Iată cele cinci scenarii posibile, lansate de Jean Claude Juncker, potrivit Mediafax:

Scenariul 1: Continuarea actualei direcţii – Cele 27 de state UE se vor concentra pe implementarea agendei de reformă în spiritul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker şi a Declaraţiei de la Bratislava.

Scenariul 2: Nimic altceva în afara pieţei unice – Cele 27 de state membre transferă treptat accentul pe piaţa unică, dat fiind că statele membre nu reuşesc să ajungă la poziţii comune într-un număr din ce în ce mai mare de direcţii politice de cooperare.

Scenariul 3: Cei care vor mai mult contribuie mai mult – UE27 continuă ca în prezent, dar, în plus, le permite statelor membre să aibă acţiuni suplimentare în anumite zone de cooperare, precum apărarea, securitatea internă şi dezvoltarea socială. În funcţie de intenţie, una ori mai multe alianţe se pot configura în zone diferite zone politice.

Scenariul 4: Mai puţin, dar mai eficient – UE27 se concentrează pe rezultate mai bune şi mai rapide în domenii politice specifice, reducând eforturile unde există percepţia că activităţile nu au valoarea scontată. Atenţia şi resursele limitate se concentrează pe anumite zone politice.

Scenariul 5: Mult mai mult împreună – Statele membre decid să aloce structurilor comune mai multe atribuţii, resurse şi putere decizională. Deciziile se iau mai rapid la nivel european şi sunt implementate mai rapid.