Jumătate dintre statele Schengen din UE au reintrodus controale la frontiere, inclusiv Franța și Germania

Publicat: 13 11. 2023, 12:06
Foto: Hepta.ro / hepta photo agency / Claus Kiefer

Un număr de 11 dintre cele 26 de state membre ale spațiului Schengen au reintrodus controale la frontieră, inclusiv verificarea identității, a pașapoartelor, interviurile polițienești, punctele statice de control și inspecții ale autovehiculelor, arată o analiză realizată de Daily Mail.

Jumătate dintre statele Schengen din UE au reintrodus controale la frontiere

Noile controale au fost instituite în contextul în care guvernele caută să își restabilească suveranitatea și să își consolideze securitatea națională, în fața amenințării teroriste și al imigrației necontrolate.

Multe țări consideră că aceste verificări sunt esențiale pentru a opri „infiltrarea” teroriștilor din Orientul Mijlociu care se dau drept migranți, dar și pentru a reduce presiunea resimțită de sistemul de azil.

Italia, de exemplu, a întărit controalele la frontiera cu Slovenia în această lună, spunând că războiul dintre Israel și Hamas a generat „o amenințare sporită a violențelor în interiorul UE”, precum și riscul ca migranți teroriști să sosească pe fondul „presiunii migratorii constante de pe uscat și mare”.

În schimb, Slovenia a anunțat controale la frontierele cu Ungaria și Croația, invocând probleme similare cu cele pe care le întâmpină Italia, inclusiv „amenințări la adresa ordinii publice și securității interne”.

Printre țările care au reintrodus restricții la frontieră se numără și Franța, Germania, Suedia și Slovacia.

Recent, premierul italian avertiza că există un „risc clar” ca Schengen să se spargă în bucăți.

„Este un risc evident şi o preocupare pe care o împărtăşim. Dar, mai mult decât atât, singura modalitate de a evita această derivă este de a lucra la apărarea frontierelor externe ale Uniunii”, declara Giorgia Meloni, citată de RFI.

În cadrul unor declarații de presă susținute spre finalul lunii octombrie, Președintele României afirma la rândul său că „nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, fiindcă din cauza migrației, care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele”.

„Eu am avut această discuție cu lideri europeni de ani de zile și le-am spus la toți, România ar deveni un punct forte al spațiului Schegen, deci, prin aderarea României, spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic și, cu România înăuntru, putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spațiul Schengen, să îl facem viabil din nou și să dăm libertatea de circulație cetățenilor europeni”, mai spunea Klaus Iohannis.