Fondatorul site-ului Wikileaks a reclamat intervenţia Statelor Unite pentru obţinerea unor date private de la Twitter despre trei persoane care ar fi utilizat serviciul micro-blogging pentru a obţine informaţii provenind de la Wikileaks sau de la fondatorul său.
În cursul zilei de marţi, un tribunal federal american urmează să organizeze o audiere, la Alexandria (Virigina, est), pentru a examina validitatea unui mandat judiciar prin care se ordonează ca Twitter să dea informaţii asupra conturilor mai multor persoane. Printre acestea, un parlamentar islandez, Birgitta Jonsdottir, un cercetător american în informatică, Jacob Appelbaum şi un colaborator olandez al Wikileaks, Rob Gonggrijp.
Potrivit site-ului Wikileaks, informaţiile pe care autorităţile americane le cer de le la Twitter sunt legate de numele, datele şi localizările tuturor persoanelor care au primit, prin serviciile sale, mesaje din partea Wikileaks sau a lui Assange.
„Este un atac scandalos contra vieţii private şi dreptului de liberă exprimare al utilizatorilor Twitter, dintre care mulţi sunt cetăţeni americani”, a precizat Julian Assange într-un comunicat, referindu-se la intervenţia autorităţilor americane.
Mai multe grupuri de apărare a libertăţilor individuale, între care şi puternica organizaţie americană de apărare a libertăţilor civile (ACLU), contestă în faţa justiţiei acest ordin adresat Twitter, acţiune descrisă de Wikileaks ca „prima rundă a bătăliei judiciare a administraţiei americane contra lui Julian Assange”.
Julian Assange face un apel către furnizorii de servicii precum Google, Facebook, Yahoo! pentru a declara dacă au primit cereri asemănătoare celei de la Twitter şi să spună dacă le-au răspuns autorităţilor americane.
„Noi cerem tuturor furnizorilor de servicii să spună dacă au primit asemenea cereri şi dacă au răspuns acestora”, a mai spus Assange.