Judecarea premierului israelian Benjamin Netanyahu va începe în ianuarie 2021. Audierile de duminică, desfășurate într-un context social marcat de proteste (VIDEO)

Judecarea premierului israelian Benjamin Netanyahu va începe în ianuarie 2021. Audierile de duminică, desfășurate într-un context social marcat de proteste (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich

Procesul penal în care Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, este acuzat de mită și încălcarea încrederii publice va intra formal înfaza de judecată în ianuarie 2021, când martorii vor fi chemați în fața instanței de trei ori pe săptămână, a anunțat judecătorul Friedman Feldman, după audierile de duminică dimineață, potrivit The Jerusalem Post.

Procesul premierului israelian Benjamin Netanyahu va începe în ianuarie 2021

Vestea vine ca un compromis între acuzare și apărare. La prima rundă de audieri, cea din 24 mai, echipa de avocați care-l apără pe Benjamin Netanyahu obținea o primă victorie și reușea să amâne cu două luni – până astăzi – luarea deciziei în ceea ce privește citarea martorilor. Audierea de duminică s-a mai referit și la disputele cu privire la documente, dar și la alte date de ordin tehnic.

Calendarul procesului ar putea avea un impact major asupra transferului de putere pe care îl pregătesc partidele de guvernământ – în noiembrie 2021, premierul Benjamin Netanyahu de la Likud ar trebui să-i cedeze locul lui Benny Gantz de la Albastru și Alb – dar și asupra statutului pe care îl va avea cel mai longeviv prim-ministru din istoria politicii israeliene, după această cedare.

În contrast cu intenția procurorilor ca procesul să se desfășoare cât mai rapid, avocații lui Netanyahu susțin că vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a pune la punct strategia. Ei vor elabora mai multe solicitări, prin care vor cere achitarea fără audierea martorilor și vor ataca revendicările procurorilor, într-o încercare de a păstra caracterul confidențial pentru o serie de documente.

Audierile de duminică, desfășurate într-un context social marcat de proteste

Potrivit Reuters, procesul lui Benjamin Netanyahu – prima speță penală din istorie în care este implicat un premier israelian în exercițiu – s-a desfășurat pe fondul unor proteste antiguvernamentale tot mai ample, în care manifestanții reclamă, pe de o parte, problemele pe care le are primul-ministru cu justiția, și pe de altă parte maniera în care a gestionat criza coronavirus. Mai mult decât atât, demonstrații au loc și în Cisiordania, unde partea palestiniană se opune vehement planului israelian de anexare.

Nu a fost nevoie de prezența lui Benjamin Netanyahu la înfățișarea de duminică. El venise, totuși, la cea din luna mai, când a negat acuzațiile de mită, fraudă și încălcare a încrederii publice.

În vârstă de 70 de ani, Benjamin Netanyahu a fost inclupat, în noiembrie 2019, într-o speță în care implică o serie de presupuse cadouri de la prieteni milionari, dar și pentru că ar fi promovat reglementări favorabile mogulilor media din Israel, în schimbul unor materiale de presă care să-l portretizeze într-o lumină favorabilă.

După ce în urmă cu trei luni a reușit să perfecteze o coaliție guvernamentală cu Benny Gantz, principalul său rival de la trei runde de alegeri cu deznodământ incert desfășurate începând cu aprilie 2019, Benjamin Netanyahu a luat rolul de protagonist în implementarea restricțiilor care au dezamorsat primul val de infecții cu coronavirus din Israel.

Cu toate acestea, după o creștere abruptă a cazurilor de COVID-19, un șomaj îngrijorător și o nouă etapă de restricții, israelienii au ieșit pe străzi aproape zilnic pentru a protesta împotriva sa, cu o furie publică desfăvârșită de acuzațiile cu care se confruntă Netanyahu în justiție.

Astfel, sâmbătă, poliția israeliană a intervenit cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea adunată în fața reședinței lui Netanyahu. La Tel Aviv, hubul comercial al Israelului, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere mai multe ajutoare de stat pentru companiile rănite de criza COVID-19.

Dacă se adeveresc, acuzațiile de mită pot aduce o condamnare la 10 ani de închisoare cu executare sau, după caz, o amendă. Infracțiunile de fraudă și încălcarea încrederii presupun pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`