Josep Borrell îi îndeamnă pe europeni „să reziste” în fața exploziei preţului la energie şi alimente

Josep Borrell îi îndeamnă pe europeni „să reziste” în fața exploziei preţului la energie şi alimente
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jan Van De Vel

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, i-a îndemnat luni pe europeni să aibă în vedere în continuare sancţiunile împotriva Rusiei şi „să reziste” creșterii preţului la energie şi alimente, care a apărut pe fondul războiului din Ucraina.

„Acesta este un test de rezistenţă pentru societăţile noastre”, a declarat Borrell în finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Borrell îi îndeamnă pe europeni „să reziste” în fața exploziei preţului la energie şi alimente

„Sunt sigur că Putin mizează pe oboseala democraţiilor. Sunt sigur că el crede că democraţiile sunt slabe. Societăţile europene nu îşi pot permite să fie obosite”, a mai specificat acesta.

Josep Borrell a amintit și de faptul că „Societăţile europene şi guvernele statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să continue să apere deciziile pe care le-au luat” menționând totodată că este nevoie de sancţiuni care „să continue să exercite presiune asupra economiei Rusiei, ţinând cont de faptul că nu există o soluţie miraculoasă”.

„Trebuie să facem asta, exact cum trebuie să susţinem militar Ucraina”, a spus el în continuare.

De asemenea, șeful diplomației europene a recunoscut că „Desigur că există o creştere a preţurilor la energie şi la alimente. Aceasta este consecinţă directă a acestui război”.

„Din fericire, nu am fost bombardaţi, nu a trebuit să ne părăsim locuinţele. Dar întreaga lume suportă consecinţele acestui război”, a adăugat el, conform Digi24.ro.

România, departe de o criză alimentară

În același context, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis luna trecută  că România este departe de a intra într-o criză alimentară. Conform ministrului, chiar și în anul 2020, care a reprezentat cel mai secetos an, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern, precum şi un excedent de două milioane de tone.

 Ministrul Adrian Chesnoiu a vorbit  și despre producția de grâu din România, la evenimentul dedicat Zilei Mondiale pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei, organizat de Administraţia Naţională de Meteorologie.

„Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafaţă de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei. Cu toate acestea, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern şi să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`