China a ascuns de restul lumii informații cruciale despre pandemia de coronavirus și ar trebui să răspundă pentru această înșelăciune, este de părere John Sawers, fost șef MI6, agenția britanică de spionaj, miercuri, potrivit Reuters.
John Sawers, șeful serviciului britanic de informații externe (MI6) între 2009 și 2014, a subliniat că ar fi mai potrivit să fie trasă la răspundere China, și nu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Există o mare furie în America legată de ceea ei văd ca fiind adus peste noi toți de către China, iar China se delimitează de o bună parte din responsabilitatea (n.r. – pe care o poartă) pentru originea virusului, pentru că a eșuat în a-i face față la început”, a spus Sawers, pentru BBC.
„Inteligența este despre a colecta informații care au fost ascunse de tine de către alte state și alți actori, și a existat o perioadă în decembrie și ianuarie când chinezii au ascuns într-adevăr asta (n.r. – criza coronavirus) de Occident”, a adăugat el.
Poziția fostului oficial din Marea Britanie vine să o completeze pe cea din SUA, unde administrația Trump a criticat, în repede rânduri, maniera în care China a gestionat pandemia de COVID-19. La finalul lunii martie, Mike Pompeo, șeful diplomației americane, acuza Partidul Comunist de la Beijing că refuză să ofere scenei globale informațiile necesare pentru limitarea răspândirii.
„Îngrijorarea mea este că această mușamalizare, această dezinformare în care s-a angajat Partidul Comunist Chinez, încă privează lumea de informația de care are nevoie astfel încât să putem preveni noi cazuri sau o eventuală recurență”, declara Pompeo.
Mai mult decât atât, secretarul de stat al SUA critica și Iran, și Rusia. Precum China, spunea demnitarul american, se folosesc de subiectul coronavirus pentru a dezinforma.
„Campania de dezinformare din Rusia și Iran, precum și dinChinacontinuă. Ei vorbesc despre faptul că (n.r. – noul coronavirus) ar fi provenit de la ArmataSUAși mai spun că poate că (n.r. – pandemia) a început în Italia, tot felul de lucruri pentru a nu-și asuma responsabilitatea”, adăuga Pompeo.
De altfel, acțiunile Chinei sunt implicate și în motivul pe care președintele Donald Trump l-a invocat atunci când a suspendat finanțarea pe care SUA o oferă OMS, care doar în 2019 s-a ridicat la suma de 400 de milioane de dolari. Până la acest moment, Statele Unite erau cel mai mare donator al organizației.
„OMSa eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale de bază și trebuie trasă la răspundere”, a spus Trump, într-o conferință de presă desfășurată marți la Casa Albă.
Decizia SUA a fost criticată de UE, care susține că un astfel de demers este nejustificat în contextul pandemiei de coronavirus. Poziția blocului comunitar a fost exprimată prin vocea lui Josep Borell, șeful diplomației europene.
„Regretăm profund deciziaSUAde a suspenda finanțarea OMS. Nu există niciun motiv just pentru o astfel de mișcare, într-un moment în care este nevoie de eforturile lor mai mult ca niciodată. Doar prin alăturarea forțelor putem depăși această criză care nu cunoaște niciun fel de frontiere”, a scris Borell, pe Twitter.