În plină campanie electorală în America, Joe Biden va efectua vineri o călătorie transaltantică de o zi la Berlin, prin care subliniază importanța legăturii cu un aliat important european, pe care președintele în exercițiu ar urma să îl îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina.
Alegerile prezindențiale din 5 noiembrie din Statele Unite ale Americii provoacă îngrijorări cu privire la viitorul parteneriatului cu Ucraina. În cazul unei victorii a republicanului Doland Trump, există teama de o reducere drastică a ajutorului militar american acordat Kievului, conform AGERPRES.
Ucraina se află într-un moment dificil, în care se confruntă cu bombardamentele rusești în creștere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est. Acesta va fi principalul subiect de discuție dintre Joe Biden și alți lideri europeni, dar și responsabili germani.
Președintele Statelor Unite se va întâlni într-o ședință comună cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă.
Această vizită are loc după ce Statele Unite ale Americii au anunțat un nou pachet de ajutor către Ucraina, în valoare de 425 de milioane de dolari, în cursul unei discuţii telefonice dintre Joe Biden și preşedintele Volodimir Zelenski.
În urmă cu o săptămână, Joe Biden și-a amânat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton, însă nu se punea problema de a renunța la această vizită de rămas-bun, deși președintele a redus-o la o singură zi.
Pentru Casa Albă, întâlnirea separată dintre preşedintele american şi Olaf Scholz va permite „consolidarea legăturilor strânse” dintre cele două ţări şi „coordonarea asupra priorităţilor geopolitice, în special apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi evenimentele din Orientul Mijlociu”.
Joe Biden va transmite „un mesaj europenilor despre importanţa ca aceştia să se pregătească să-şi asume mai multe responsabilităţi în ajutorul lor pentru Ucraina”, consideră politologa germană şi expertă în relaţii internaţionale Daniela Schwarzer, de la Fundaţia Bertelsmann.
Germania este al doilea mare donator de ajutor pentru Ucraina, Statele Unite fiind primul. Totuși, statul şi-a redus la jumătate, până la patru miliarde de euro, pachetul bugetar pentru ajutorul Ucrainei în 2025. Olaf Scholz a mai cerut miercuri să „facă totul” pentru a preveni continuarea conflictului, inclusiv discutând cu Vladimir Putin, în consultare cu Ucraina şi ceilalţi aliaţi ai acestei ţări.