Statele Unite cooperează cu Turcia şi evaluează dovezile împotriva clericului Fethullah Gulen, a dat asigurări vicepreşedintele american Joe Biden, aflat la Ankara. Procesul trebuie însă să respecte standardele legale iar decizia de extrădare va aparţine unui tribunal federal, şi nu preşedintelui Obama. De cealaltă parte, preşedintele Erdogan, care-l acuză pe Gulen că se află în spatele puciului din 15 iulie, afirmă că acordurile bilaterale dintre cele două ţări presupun arestarea şi plasarea lui Gulen în detenţie, arată B1 TV.
Vicepreşedintele Biden a subliniat că Statele Unite nu au niciun interes să apere pe cineva care a făcut rău unui aliat şi că Washingtonul a oferit susţinere deplină Turciei după tentativa eşuată de lovitură de stat. Liderul american a respins cu vehemență orice acuzație potrivit căreia țara sa ar fi avut informații despre sau ar fi cooperat cu autorii tentativei de lovitură de stat eșuată care a avut loc în Turcia la 15 iulie.
În ceea ce priveşte Siria, Biden a afirmat că Statele Unite vor continua să lovească organizaţia Stat Islamic, în timp ce premierul turc Binali Yildirim a declarat că trebuie găsită o soluţie comună pentru a pune capăt crizei din Siria. Yildirim a dat asigurări că statul turc nu va susţine crearea unei entităţi kurde în Siria şi că trebuie menţinută o integritate teritorială a statului sirian.
Legat de extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen, Biden a spus că ''înțelege sentimentele intense'' ale guvernului și poporului din Turcia în acest caz dar a explicat că niciun președinte al SUA nu poate extrăda pe nimeni, doar un tribunal va putea decide.
După întrevederile cu premierul turc, vicepreşedintele american s-a întâlnit cu preşedintele Erdogan.