Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin pentru summitul desfășurat în 16 iunie la Geneva, iar liderul american a prefațat evenimentul și a precizat că îi va spune omologului său rus că SUA va răspunde dacă Rusia va continua cu „acțiuni dăunătoare”, precum și că îi va arăta clar care sunt „liniile roșii”.
Liderul SUA îl întâlnește pe omologul său din Rusia în 16 iunie, la Geneva, în prima lor întâlnire față în față din mandatul celui de al 46-lea președinte american. Joe Biden a vorbit despre eveniment în cadrul unei conferințe de presă, luni, după Summitul NATO de la Bruxelles.
„Am împărtășit cu aliații noștri ceea ce îi voi transmite președintelui Putin. Că nu caut un conflict cu Rusia, dar că vom răspunde dacă Rusia își continuă activitățile dăunătoare și că nu vom eșua în apărarea alianței transatlantice sau în apărarea valorilor democratice”, a declarat Joe Biden, potrivit Euronews.
Numindu-l pe Vladimir Putin un adversar demn de luat în seamă, Joe Biden spune că liderii mondiali și-au manifestat susținerea pentru summitul de la Geneva. Pe fondul Summitului NATO, Joe Biden s-a întâlnit cu statele din Formatul București 9: România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și Slovacia.
„Îi voi transmite clar președintelui Putin că există zone în care putem coopera dacă alege. Dacă alege să nu coopereze și acționează în maniera în care a făcut-o în trecut (…), atunci vom răspunde”, a punctat liderul american.
Întrebat ce ar însemna pentru relația SUA-Rusia dacă opozantul rus Aleksei Navalnîi ar muri în închisoare, Joe Biden a răspuns: „Moartea lui Navalnîi ar fi un alt semn că Rusia are puțină intenție sau deloc să se conformeze cu drepturile fundamentale ale omului. Ar fi o tragedie. Nu ar face decât să afecteze relația cu restul lumii, în viziunea mea, și cu mine”.
La summitul de la Bruxelles, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, cei 30 de aliați din NATO au adoptat o declarație comună prin care au punctat că Alianța se confruntă cu amenințări multiple și competiție sistemică din partea puterilor autoritare și asertive, precum și cu tot mai multe „provocări de securitate la adresa țărilor noastre și a cetățenilor noștri din partea tuturor direcțiilor strategice”.