Joe Biden și Xi Jinping au convenit să ia în considerare discuțiile privind armamentul, în urma summitului online

Joe Biden și Xi Jinping au convenit să ia în considerare discuțiile privind armamentul, în urma summitului online
Joe Biden (Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA) și Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Li Xueren)

Pe 10 noiembrie, China se declara pregătită să uite divergențele pe care aceasta le are cu Statele Unite, în urma summitului on-line organizat între președintele Joe Biden și președintele Xi Jinping.

În urma summitului, cele două părți au convenit să ia în considerare discuțiile privind armamentul și controlul acestuia, conform AFP, citat de către Agerpres.

„Preşedintele Biden a evocat cu preşedintele Xi necesitatea unei serii de discuţii privind stabilitatea strategică”, a declarat Jake Sullivan, consilierul lui Joe Biden pentru securitate naţională.

„Se ia în calcul organizarea de discuții privind stabilitatea strategică”

„Cei doi lideri au convenit ca noi să lucrăm pentru a lua în calcul organizarea de discuţii privind stabilitatea strategică”, a adăugat acesta.

Consilierul a fost întrebat și despre viteza cu care China reușește să se înarmeze, dar și de reușitele acesteia pe plan militar. Oficialitățile de la Pentagon au confirmat că în august China a testat pentru prima dată o rachetă hipersonică și a publicat un raport în care se vorbește despre viteza cu care programul nuclear chinez reușește să se dezvolte.

În trecut, în timpul Războiului Rece, SUA și Rusia au discutat în mod diplomat despre viteza de înarmare și stabilitatea strategică, fapt care a produs mai multe acorduri de dezarmare în trecut, dar China nu a fost inclusă în acest pact. Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a făcut presiuni în trecut ca Beijingul să fie inclus pe lista acordurilor semnate în timpul Războiului Rece.

Biden reușește să ducă mai departe planul lui Trump

„Nu este acelaşi lucru pe care îl avem în contextul rus, cu un dialog formal privind stabilitatea strategică, care este mult mai vechi şi ancorat în istorie. Există mai puţină maturitate în acest domeniu în relaţia între SUA şi China”, a estimat Jake Sullivan.

„Însă cei doi lideri au vorbit despre aceste subiecte şi depinde de noi acum să ne gândim la modul cel mai productiv de a-i face să avanseze”, a adăugat el

Urmăriți B1TV.ro și pe
`