Joe Biden și Vladimir Putin au discutat aproape o oră la telefon

Joe Biden și Vladimir Putin au discutat aproape o oră la telefon
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Joe Biden și Vladimir Poutin au vorbit timp de aproape o oră la telefon joi în contextul mai multor crize care se manifestă la nivel diplomatic în prezent. „Apelul președintelui Biden către președintele Putin s-a încheiat la ora 16:25 (21:25 GMT, nota editorului)”, a anunțat un oficial de la Casa Albă, potrivit AFP.

Ce au discutat Joe Biden și Vladimir Putin

„Discuțiile au fost sincere și cu siguranță au fost utile ambelor părți”, se arată în declarația făcută de agenția TASS, după ce președinții au vorbit la telefon. „S-a convenit că acest tip de contacte regulate la cel mai înalt nivel va continua”.

Kremlinul a spus că discuțiile s-au concentrat pe viitoarele negocieri privind acordarea de către Rusia a unor garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. Putin a explicat abordările care stau la baza proiectelor de acorduri ale Rusiei adresate SUA și NATO.

„S-a subliniat că munca comună ar trebui să ducă la garanții ferme obligatorii din punct de vedere juridic care vor exclude extinderea NATO spre est și desfășurarea de sisteme de arme amenințătoare în imediata apropiere a granițelor ruse”, se arată în comunicat. „S-a subliniat că securitatea fiecărei țări poate fi asigurată doar pe baza respectării stricte a principiului indivizibilității securității”.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a explicat în detaliu abordările fundamentale care stau la baza proiectelor de tratate ale Rusiei cu Statele Unite și a acordului dintre Federația Rusă și statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. S-a subliniat că activitatea comună ar trebui să aibă ca rezultat garanții juridice ferme care să împiedice extinderea NATO spre Est și desfășurarea de sisteme de arme amenințătoare în imediata apropiere a frontierelor Rusiei. S-a subliniat faptul că securitatea fiecărei țări poate fi asigurată numai pe baza respectării stricte a principiului indivizibilității securității.

Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a purta un dialog serios și substanțial cu privire la aceste chestiuni. A fost confirmat faptul că discuțiile vor avea loc mai întâi la Geneva, la 9-10 ianuarie, și apoi în cadrul Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, la 12 ianuarie. Discuțiile vor începe, de asemenea, la 13 ianuarie, în cadrul OSCE.

Angajamentele luate de cei doi lideri

Președinții au convenit să monitorizeze personal discuțiile din cadrul acestor forumuri de negociere și, în special, în formatul bilateral, în vederea obținerii unor rezultate concrete cât mai curând posibil.

Joseph Biden a subliniat responsabilitatea specială a Rusiei și a SUA pentru stabilitate în Europa și în lume.

SUA a asigurat că Washingtonul nu are intenția de a desfășura arme ofensive pe teritoriul Ucrainei.

Partea rusă a oferit un răspuns cuprinzător la opțiunea de a adopta sancțiuni „pe scară largă” împotriva Rusiei în cazul escaladării situației din jurul Ucrainei, menționată din nou de Joseph Biden. În special, s-a spus că aceasta ar fi o greșeală gravă, amenințând efectiv o ruptură completă a relațiilor dintre SUA și Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)