Joe Biden și Emmanuel Macron, mesaj ferm de unitate la Paris. Președintele francez spune că omologul american aduce „claritatea și loialitatea unui partener care îi iubește și îi respectă pe europeni”

Joe Biden și Emmanuel Macron, mesaj ferm de unitate la Paris. Președintele francez spune că omologul american aduce „claritatea și loialitatea unui partener care îi iubește și îi respectă pe europeni”
Joe Biden a efectuat prima vizită de stat în Franța de la preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite, 8 iunie 2024. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Saul Loeb

Președintele Joe Biden a spus că Franța a fost „primul prieten” al Americii la fondare și este unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi la peste două secole distanță, sâmbătă, în contextul vizitei de stat pe care a efectuat-o la Paris pentru discuții cu omologul său francez, Emmanuel Macron, potrivit AP.

Prima vizită de stat în Franța pentru actualul președinte al SUA

Discuțiile din capitala Franței au fost menite să promoveze parteneriatul pe probleme de securitate și să dezamorseze tensiunile comerciale din trecut.

„Uniți suntem, dezbinați ne prăbușim. Aliați suntem și aliați vom rămâne”, i-a spus Macron lui Biden în timpul unui toast din cadrul dineului de stat.

Războiul din Ucraina a fost în vârful agendei la discuțiile de sâmbătă, însă laitmotivul weekendului a fost puterea alianței dintre SUA și Franța, care s-a consolidat în Normandia în urmă cu 80 de ani, dar care are rădăcini mult mai adânci.

Joi, ambii președinți participaseră la evenimentele organizate pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la Ziua Z, sau Debarcarea din Normandia, un moment definitoriu pentru soarta celui de-Al Doilea Război Mondial. Vineri, la Paris, Joe Biden și Emmanuel Macron s-au întâlnit separat cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Macron, despre Biden: Aduce claritatea și loialitatea unui partener care îi iubește și îi respectă pe europeni

Macron l-a lăudat pe Biden ca fiind nu numai lider al unei puteri mondiale, ci și pentru că aduce „claritatea și loialitatea unui partener care îi iubește și îi respectă pe europeni”.

A părut să fie un atac subtil la adresa lui Donald Trump, a cărui politică „America First” a stârnit preocupări în rândul liderilor europeni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)