EXCLUSIV // Joe Biden se îndepărtează de viziunea lui Donald Trump, în primul discurs privind politica externă a SUA. Iulian Fota: „A vrut să puncteze că diplomația americană se întoarce”

Publicat: 05 02. 2021, 16:58
Foto: Hepta - Zuma Press / Saul Loeb

În primul său discurs de politică externă, în calitate de președinte al SUA, Joe Biden a declarat că va colabora cu aliații și partenerii americani pentru a sancționa pe cei responsabili de lovitura de stat din Myanmar, pentru a pune capăt războiului din Yemen, pentru a proteja mai mulți refugiați și pentru a respecta drepturile persoanelor LGBTQ din întreaga lume. Prin acestea, președintele Joe Biden a afirmat o viziune opusă față de cea a fostului președinte Donald Trump, care s-a reflectat în sloganul.

„În ultimele două săptămâni, am vorbit cu liderii multor prieteni apropiați – Canada, Mexic, Marea Britanie, Germania, Franța, NATO, Japonia, Coreea de Sud și Australia – pentru a începe reformarea politicilor de cooperare și reconstrucție a alianțelor democratice care s-au atrofiat în ultimii ani din cauza neglijării și, aș argumenta, a abuzurilor „, a spus Biden.

Președintele a spus că valorile democratice ale Statelor Unite au „fost supuse unei presiuni intense în ultimii ani” și au fost „împinse la limită în ultimele câteva săptămâni” – o aluzie la violențele din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, în timp ce Congresul s-a adunat pentru a lua act de rezultatele alegerilor, o revoltă care a șocat SUA și lumea întreagă.

Analitul de politică externă Iulian Fota a declarat pentru B1.RO că dicursul lui Joe Biden a fostul unul de deschidere în care a subliniat, pe de o parte că SUA va reveni la diplomație și la multilateralism, iar pe de altă parte că Departamentul de Stat își va recăpăta rolul avut în trecut:

„Mesajul transmis este unul clar, vorbim despre o altă administrație care va aplica un alt tip de politică. Mă aștept ca SUA să fie mult mai implicată în toate dosarele importante. Va fi foarte interesant să vedem unde revin și unde nu. Este un discurs de deschidere. Departamentul de stat a suferit instituțional, ca agenție, foarte mult în timpul mandatului lui Donald Trump. Mulți au coniderat că a fost o instituție în destructurare pentru că mulți au plecat fiindcă nu au dorit să lucreze cu administrația Trump. Un mesaj pe care Casa Albă l-a dat este că Departamentul de Stat este o agenție care trebuie reconstruită. Este un mesaj de sprijin, de solidaritate instituțională în care Biden a transmis că Departamentul de Stat își va recăpăta importanța de altă dată.

În al doilea rând a vrut să puncteze că diplomația americană se întoarce. Deci este un discurs de deschidere să arate din nou că America dă o șansă din nou diplomației și multilateralismului și să încurajeze Departamentul de Stat să aibă încredere că va fi tratat cu respect și că va primi resursele necesare”., a precizat Iulian Fota.

Biden a abordat două noi crize care au apărut în primele sale două săptămâni în funcție: reținerea liderului opoziției ruse Alexei Navalny și lovitura de stat militară din Myanmar.

Cu privire la Myanmar, Biden a spus că a fost în legătură cu liderul Senatului Republican Mitch McConnell cu privire la un răspuns bipartidist pentru a încerca să îndemne armata națiunii din Asia de Sud-Est să elibereze activiștii și oficialii reținuți și să pună capăt loviturii de stat.

Consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că administrația prezidențială lucrează cu parteneri internaționali la sancțiuni pentru persoane și entități controlate de armată. „Credem că avem suficient spațiu pentru a putea găsi tipurile de sancțiuni necesare pentru armată”, a spus Sullivan. Casa Albă are în vedere, de asemenea, un ordin executiv pe această temă, a spus el.

În ceea ce privește Rusia, Biden a spus că i-a arătat clar președintelui Vladimir Putin „într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu că zilele în care SUA se răstoarnă în fața acțiunilor agresive ale Rusiei care interferează în alegerile noastre, inițiază atacuri cibernetice și pune la cale otrăvirea cetățenilor săi au luat sfârșit.”

Biden s-a referit la războiul civil de lungă durată din Yemen, precizând că SUA nu vor sprijini „operațiunile ofensive” – deși detaliile despre acest subiect nu au fost clare – și vor consolida ajutorul umanitar. Biden a numit, de asemenea, un reprezentant la Departamentul de Stat pentru a lucra la modalități de a pune capăt conflictului.

Sullivan a declarat reporterilor că două vânzări de armament făcute de administrația Trump – către Emiratele Arabe Unite și către Arabia Saudită – vor fi oprite, dar că acțiunile întreprinse de SUA împotriva AQAP, un grup extremist cunoscut sub numele de al-Qaida în Peninsula Arabică, nu vor fi afectate de decizie.

Biden a declarat că secretarul apărării, Lloyd Austin, va analiza locurile unde sunt desfășurate forțele americane din întreaga lume și va pune în discuție decizia din epoca Trump de a muta trupele americane din Germania.

Biden a anunțat un memorandum prezidențial privind protejarea drepturilor persoanelor LGBTQ din întreaga lume. De asemenea, Biden a promis că va crește numărul de refugiați autorizați în Statele Unite la 125.000 de persoane în cursul anului fiscal care începe de la 1 octombrie. Trump a depus eforturi pentru a reduce admiterea refugiaților la 15.000 de persoane, cel mai scăzut nivel din perioada modernă.

„Ridicarea plafonului va fi literalmente salvarea vieții pentru sute de mii [de persoane] care fug de violență și persecuție din cauza culorii pielii lor, a modului în care se închină sau din cauza a ceea de iubește”, a declarat Krish O’Mara Vignarajah, directorul executiv al Imigrației.