Joe Biden promite că SUA nu va recunoaște niciodată tentativele Rusiei de anexare a teritoriului ucrainean

Joe Biden promite că SUA nu va recunoaște niciodată tentativele Rusiei de anexare a teritoriului ucrainean
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

SUA nu va recunoaște niciodată tentativele Rusiei de anexare a teritoriului din Ucraina, a declarat președintele american Joe Biden, înaintea discursului pe care ar urma să îl susțină vineri omologul său rus, Vladimir Putin, despre care se crede că va anunța încorporarea a patru regiuni ucrainene în Rusia, potrivit BBC.

Potrivit Kremlinului, regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au votat să se alipească la Rusia la recentele referendumuri. Ucraina și Occidentul au respins votul drept „simulacru”.

SUA nu va recunoaște niciodată tentativele Rusiei de anexare a teritoriului ucrainean, promite Joe Biden

SUA va introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei ca rezultat al anexării.

Liderul american spune că SUA „nu va recunoaște niciodată revendicările Rusiei cu privire la teritoriul suveran al Ucrainei”.

De partea cealaltă, președintele rus a semnat două decrete pentru a recunoaște Zaporojie și Herson drept teritorii independente, pavând astfel calea către anexarea celor două regiuni ucrainene.

În documentele semnate de Vladimir Putin se susține că independența regiunilor este recunoscută în conformitate cu dreptul internațional și „consacrată în Carta Națiunilor Unite”.

Cu toate acestea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că anexarea prin forță a unui teritoriu dintr-o țară reprezintă o încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional.

Este o „escaladare periculoasă” care „nu își are locul în lumea modernă”, a explicat înaltul oficial.

Într-o convorbire cu Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat la rândul său opoziția față de planul Moscovei și a cerut liderului rus să reducă tensiunile și să mai dea o șansă negocierilor de pace cu Ucraina, susține un purtător de cuvânt.

Turcia, alături de ONU, a mai mediat negocierile dintre Rusia și Ucraina, având succes în perfectarea acordului pentru reluarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`