Joe Biden a declarat că Rusia va invada Ucraina, dar în același timp a recunoscut și lipsa de decizie din partea NATO, afirmațiile sale stârnind un val de reacții peste Ocean și în Europa, notează CNN.
Joe Biden a spus că există o întârziere a deciziilor din partea NATO, în special pentru că nu se știe cum va reacționa Rusia. Spre exemplu, în cazul în care Rusia plănuiește o „incursiune minoră” în Ucraina, atunci membrii NATO ar putea fi împărțiți în ceea ce privește amploarea răspunsului.
Totuși, în cazul Rusia va folosit toate forțele pe care le are în dotare la granița cu Ucraina, atunci ar putea urma „un dezastru pentru Rusia”, după cum a precizat șeful SUA, care a mai declarat că situația „ar putea scăpa de sub control”.
Totuși, disensiunile dintre SUA și NATO par să îi îngrijoreze pe europeni, în ciuda faptului că oficialii americani încercară să proiecteze înțelegerea, mai notează CNN. Potrivit presei străine, chiar un oficial ucrainean a povestit televiziunii americane că fost șocat să audă că Biden face diferența între incursiune și invazie, sugerând că o incursiune nu ar genera sancțiuni majore.
„Acest lucru îi dă undă verde lui Putin să intre în Ucraina după bunul său plac”, a precizat oficialul din Ucraina, potrivit sursei citate mai sus.
Se pare că evaluarea președintelui a dezvăluit lupa cu care se confruntă Joe Biden pentru a crea consecințe semnificative și elemente de descurajare pentru Rusia.
După mesajul confuz al președintelui Joe Biden, Casa Albă a venit cu un nou mesaj prin care a încerc să repare și să clarifice afirmațiile făcute de președintele SUA.
În cazul în care forțele militare ruse vor trece granița cu Ucraina, atunci va exista „un răspuns rapid, sever şi unit” din partea Statelor Unite și aliaților săi, după cum a indicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Totuși, formularea controversată „o incursiune minoră” i-a adus o serie de critici dure și din partea opoziției, ce l-a acuzat pe liderul SUA de faptul că s-ar fi consolat deja cu atacul Rusiei asupra Ucrainei.
„Neputinţa lui Joe Biden l-a încurajat pe Vladimir Putin, iar acum tocmai i-a dat lui Putin undă verde pentru a invada Ucraina”, a scris senatorul american Tom Cotton pe Twitter.
„Deci dacă acaparează doar anumite zone ale Ucrainei răspunsul nostru va fi mai puţin dur decât dacă va anexa totul?”, a mai scris și Marco Rubio, tot pe Twitter.
Pe de altă parte, Casa Albă a dat asigurări cu privire la faptul că președintele a încercat doar să facă diferența dintre o ofensivă militară și una nemilitară, paramilitară au cibernetică.
„Fiecare dintre aceste acţiuni va primi un răspuns proporţional”, a scris purtătorul de cuvânt Emily Horne, pe contul său de Twitter.
Vineri, Mosova și Wshingtonul ar urma să încerce iar să dezamorseze toate amenințările, pe o cale diplomatică. Totul se va întâmpla în cadrul unei întâlniri la Geneva, dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.
Joi, secretarul american de stat este așteptat la Berlin, pentru o serie de discuții alături de Germania, Franța și Marea Britanie.