Joe Biden nu exclude noi sancțiuni împotriva Rusiei, după atacul cibernetic împotriva celui mai mare procesator de carne din lume

Publicat: 03 06. 2021, 07:18

Joe Biden ia în calcul să impună noi sancțiuni împotriva regimului Vladimir Putin în urma atacului cibernetic asupra JBS, cel mai mare procesator de carne din lume. Subiectul va fi abordat când cei doi președinți se vor întâlni la sfârșitul acestei luni.

Compania de carne din São Paulo a suferit un atac ransomware care a forțat închiderea multor operațiuni din America de Nord și Australia și a oprit munca pentru mii de angajați în această săptămână. Incidentul a stârnit temeri cu privire la securitatea aprovizionării cu alimente a SUA, scrie ft.com.

Potrivit informațiilor transmise oficialilor de la Casa Albă de către companie, atacul a fost lansat de la o organizație criminală cunoscută, care are probabil sediul în Rusia.

JBS a reluat miercuri majoritatea operațiunilor sale din America de Nord, deși cel puțin o schimbare la fabrica sa de bază din Greeley, Colorado, a fost anulată, potrivit unui reprezentant al sindicatului.

Casa Albă a declarat că președintele intenționează să discute cu privire la atacul cibernetic cu președintele Rusiei în timpul summitului dintre cei doi lideri de la Geneva din 16 iunie.

„Ne așteptăm ca aceasta să fie una dintre problemele pe care președintele le va discuta cu președintele Rusiei la summit”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, adăugând că „statele responsabile nu adăpostesc infractori ransomware”.

Întrebat dacă SUA ia în considerare lansarea propriului atac cibernetic împotriva celor despre care suspectează că sunt responsabili, Psaki a spus: „Acceptarea entităților criminale care fac rău infrastructurii critice din Statele Unite nu este o opțiune. Vom pune toate opțiunile de pe masă. ”

Unii experți cibernetici americani au cerut administrației Biden să fie mai agresivă în combaterea numărului tot mai mare de atacuri ransomware împotriva companiilor critice, cum ar fi conducta de combustibil Colonial, care a fost închisă temporar luna trecută de către hackeri care au forțat compania să plătească o răscumpărare de peste 4 milioane de dolari.

Chris Krebs, fostul șef al Agenției SUA pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură, a declarat pentru Financial Times la începutul acestui an că armata SUA ar trebui să lanseze propriile atacuri cibernetice împotriva bandelor suspectate de ransomware.

Kremlinul a răspuns acuzațiilor spunând că nu are informații despre cine ar putea fi în spatele acestuia, dar va răspunde oricărei cereri oficiale de asistență.

„Nu știu nimic despre asta”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. „Anumite contacte sunt menținute pe canale diplomatice. . . Dacă americanii aduc acuzații, în mod clar, vor fi procesate într-un mod destul de rapid ”.