În mijlocul războiului din Ucraina, care este principala prioritate a politicii externe a Washingtonului, președintele Joe Biden găzduiește joi liderii din Asia de Sud-Est la Washington, ceea ce reprezintă angajamentul SUA față de regiunea în care este angajată într-o luptă pentru dominația cu China, potrivit CNBC.
Casa Albă reiterează obiectivul american de „promovare a unei (regiuni) Indo-Pacifice libere şi deschise, sigure, conectate şi rezistente”, „mantra” Washingtonului pentru a se arăta ca apărător al acestei regiuni Asia-Pacific în faţa ambiţiilor de hegemonie ale Chinei.
Liderii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) reuneşte zece ţări (Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei), dintre care câteva cu ieşire la Marea Chinei de Sud, unde fricţiunile cu China sunt în creştere.
„Este inevitabil ca chestiunile de geopolitică și securitate internațională să fie abordate și discutate, dar în acest sens, nu mă aștept la nicio mișcare dramatică”, a spus Ong Keng Yong, fost secretar general al ASEAN, adăugând că „este nevoie ca SUA să fie mai prezente în țările din Asia de Sud-Est”.
Casa Albă a spus că summitul va „demonstra angajamentul de durată al Statelor Unite față de ASEAN și va comemora 45 de ani de relații SUA-ASEAN”. Totodată, Statele Unite au subliniat adesea „centralitatea ASEAN” în strategia sa pentru Indo Pacific de a limita China.
„ASEAN ar dori să vadă un cadru economic cu unele concesii și o strategie mai clară pentru securitatea regională, care să implice în special Marea Chinei de Sud”, a declarat consilierul pentru relații externe, Joshua Kurlantzick.
Fostul secretar general al ASEAN, care este și ambasadorul larg al Singapore, a transmis că Asia a oferit suficient pentru a menține SUA angajate, în ciuda preocupării sale cu războiul din Ucraina: „De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, este evident că Europa vine pe primul loc în SUA, înaintea oricărei alte regiuni a lumii”, a adăugat Ong Keng Yong.
Este posibil ca SUA să discute despre Cadrul Economic Indo-Pacific, care a fost anunțat de Biden la Summitul Asiei de Est de anul trecut. Aceasta ar putea include noi abordări ale comerțului, securizarea lanțurilor de aprovizionare și energie.
Două țări ASEAN nu vor fi reprezentate la întâlnirea cu Biden: președintele filipinez Rodrigo Duterte și liderul juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, care a preluat puterea de la guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi într-o lovitură de stat din februarie 2021.