Un apel între președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky care a avut loc joi „nu a mers bine”, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru CNN, pe fondul dezacordurilor privind „nivelurile de risc” ale unui atac rusesc.
Casa Albă a contestat însă relatarea oficialului, avertizând că surse anonime „scurg știri false”. Ei au afirmat că Biden l-a avertizat pe Zelensky că o invazie iminentă este o „posibilitate distinctă”.
Într-un apel, pe care oficialul ucrainean l-a descris drept „lung și sincer”, Biden și-a avertizat omologul său ucrainean că un atac rusesc ar putea fi iminent, spunând că o invazie este acum practic sigură, odată ce terenul va îngheța mai târziu în februarie, potrivit Reuters.
Zelensky, totuși, și-a reiterat poziția conform căreia amenințarea din partea Rusiei rămâne „periculoasă, dar ambiguă” și nu este sigur că va avea loc un atac, a spus oficialul.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, a contestat descrierea apelului făcută de un înalt oficial ucrainean. „Surse anonime scurg falsuri”, a spus ea pentru CNN.
„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie. El a spus asta public și am avertizat despre acest lucru de luni de zile. Rapoartele despre ceva mai mult sau diferit de asta sunt complet false”.
Discuția sinceră dintre cei doi lideri vine în timp ce SUA și NATO continuă să se pregătească pentru perspectiva unei invazii ruse. Deși au subliniat nevoia de diplomație, Casa Albă a avertizat că o invazie ar putea fi iminentă, cu zeci de mii de trupe rusești aglomerate la granița cu Ucraina.
Apelul a durat o oră și 20 de minute joi, potrivit unui oficial american de securitate națională, subliniind problemele ample pe care cei doi lideri au trebuit să le discute pe fondul acumulării de trupe rusești. Oficialul a descris apelul drept „lung și serios”, dar „productiv”, întrucât Biden și Zelensky au discutat despre recentele agresiuni ale Rusiei.
Biden i-a spus lui Zelensky că oficialii americani au evaluat că o invazie ar putea avea loc în februarie, dar nu a spus că se va întâmpla cu siguranță, a spus oficialul.
O citire a apelului de la Casa Albă a spus că Biden i-a „reafirmat” lui Zelensky că Statele Unite vor „răspunde decisiv dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”. Biden a mai spus că SUA vor explora „sprijin macroeconomic suplimentar” pentru a ajuta economia ucraineană ca urmare a formării militare a Rusiei.
„Președintele Biden a remarcat că Statele Unite au oferit Ucrainei peste jumătate de miliard de dolari în asistență umanitară și pentru dezvoltare în ultimul an și explorează sprijin macroeconomic suplimentar pentru a ajuta economia Ucrainei în contextul presiunii rezultate din consolidarea armatei Rusiei”, a spus Casa Albă.
Un purtător de cuvânt al lui Zelensky a contestat, de asemenea, caracterizarea apelului făcută de oficialul ucrainean. Zelensky a scris pe Twitter că el și Biden au avut un apel lung în care „au discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”. Președintele ucrainean a spus că i-a mulțumit lui Biden pentru asistența militară în curs și a spus că „s-au discutat și posibilitățile de sprijin financiar pentru Ucraina”.
Înalt oficialul ucrainean a declarat însă pentru CNN că Biden a spus că Ucrainei nu i se va oferi mult mai mult ajutor militar.
Zelensky și-a îndemnat omologul său american să „calmeze mesajele”, avertizând asupra impactului economic al panicii, potrivit oficialului. El a mai spus că serviciile de informații ucrainene văd amenințarea diferit.
Liderul ucrainean a subliniat o descoperire recentă în negocierile cu Rusia de la Paris, spunând că speră ca acordul de încetare a focului cu rebelii din estul Ucrainei să fie menținut. El a mai spus că discuţiile dintre SUA, Rusia şi NATO mai au ceva de parcurs înainte ca eforturile diplomatice să fie epuizate, a spus oficialul.
Statele Unite au declarat miercuri că au stabilit o cale diplomatică pentru a răspunde cererilor ample ale Rusiei în Europa de Est, în timp ce Moscova a purtat discuții de securitate cu țările occidentale și și-a intensificat consolidarea militară în apropierea Ucrainei cu noi exerciții.
NATO lansează un nou apel către Federația Rusă pentru dezescaladarea situației, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, care a pledat pentru calmarea tensiunilor și rezolvarea neînțelegerilor prin dialog și diplomație.