Joe Biden, discurs manifest în Normandia: Ziua Z, o ilustrare puternică a modului în care alianțele ne fac mai puternici. Nu vom părăsi Ucraina în fața tiraniei. Ne vom opune răului, vom apăra libertatea

Joe Biden, discurs manifest în Normandia: Ziua Z, o ilustrare puternică a modului în care alianțele ne fac mai puternici. Nu vom părăsi Ucraina în fața tiraniei. Ne vom opune răului, vom apăra libertatea
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a marcat a 80-a aniversare a Zilei Z, joi, printr-un omagiu adus militarilor care au participat la Debarcarea din Normandia, invocând totodată lupta pe care o poartă Ucraina împotriva unui „tiran” și îndemnându-i pe americani să își amintească de valoarea alianțelor internaționale într-un moment complicat pentru afacerile mondiale, relatează The Hill.

Joe Biden, discurs manifest în Normandia, la 80 de ani de la Ziua Z

Președintele Joe Biden a susținut un discurs în proximitatea cimitirului american din Normandia, Franța, în prezența a zeci de veterani din Al Doilea Război Mondial, și a căutat să lege victoria aliată de acum 80 de ani cu importanța modernă a rolului pe care îl joacă SUA ca lider global.

„Ceea ce au făcut aliații împreună acum 80 de ani a depășit cu mult tot ceea ce am fi putut face pe cont propriu. A fost o ilustrare puternică a modului în care alianțele, alianțele reale, ne fac mai puternici. O lecție pe care mă rog să nu o uite niciodată americanii”, a subliniat cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Președintele SUA, mesaj ferm împotriva „izolaționismului” și a „tiraniei”

„Izolaționismul nu a fost răspunsul acum 80 de ani și nu este răspunsul astăzi”, a continuat Joe Biden, o aluzie la contracandidatul său de la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, care pledează pentru o politică de tip „America First”.

Președintele Statelor Unite a invocat rolul esențial al NATO și lupta pe care o poartă Ucraina împotriva „unui tiran aplecat spre dominație”. Biden a reafirmat că SUA și aliații „nu vor părăsi” Ucraina în contextul războiului cu Rusia, avertizând că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi amenințați vecinii Ucrainei și alți europeni.

„Lupta dintre o dictatură și libertate este fără sfârșit. A te preda în fața bătăușilor, a te închina în fața dictatorilor este pur și simplu de neconceput. Dacă am face acest lucru, ar însemna că am uitat ce s-a întâmplat aici (…). Acum trebuie să ne punem întrebarea, ne vom opune tiraniei, răului, brutalității zdrobitoare, pumnului de fier? Apărăm libertatea și apărăm democrația. Rămânem împreună. Răspunsul meu este da și poate fi doar da”, a mai declarat președintele SUA, Joe Biden.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`