Lovitura de stat militară din Myanmar a fost criticată de preşedintele american Joe Biden care a făcut un apel către comunitatea internațională. Biden a avertizat că ar putea dispune sancţiuni împotriva reprezenanților armatei implicați în lovitua de stat.
„Lovitura de stat militară din Myanmar, arestarea lui Aung San Suu Kyi şi a altor oficiali civili şi decretarea stării de urgenţă reprezintă atacuri directe asupra tranziţiei ţării spre democraţie şi asupra normelor statului de drept”, a declarat Joe Biden, potrivit Mediafax, care citează publicaţia The Hill.
„Într-o democraţie, nu trebuie folosită niciodată forţa pentru blocarea exercitării voinţei poporului sau pentru ştergerea rezultatului unui scrutin credibil”, a subliniat Biden.
Acesta a subliniat că SUA va continua să apere regimurile democratice:
„În ultimul deceniu, Statele Unite au eliminat sancţiuni impuse Myanmarului în contextul progreselor spre democraţie. Regresele vor necesita revizuirea imediată a legilor privind sancţiunile şi acţiuni rapide. Statele Unite vor apăra democraţia oriunde este vizată de atacuri”, a insistat preşedintele SUA.
PreședintaComisiei Europene a condamnat luni lovitura de stat militară dinMyanmarși a cerut eliberarea imediată a tuturor celor pe care armata i-a reținut în raidurile desfășurate în noaptea de duminică spre luni în toată țara.
Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare partener comercial dinMyanmarși a acordat țării preferințe comerciale speciale, care ar putea fi eliminate, deși este posibil ca un astfeld e proces să nu se desfășoare imediat, scrieReuters.
Liderul de facto al Guvernului, Aung San Suu Kyi, preşedintele Win Myint și alți politicieni din Liga Naţională pentru Democraţie (NLD) au fost reținuți, iar armata a preluat controlul asupra țării și a declarat starea de urgență pentru un an, informeazăBBC.
Funcția de președinte interimar a fost preluată de Myint Swe, care era vicepreședinte înaintea loviturii de stat, în timp ce Min Aung Hlaing, șef al Forțelor Armate, va controla autoritățile.
Totul are loc după ce, pe fondul alegerilor din toamna trecută, au apărut tensiuni între guvern și armată, cea din urmă denunțând ”fraude electorale”.
Alegerile din noiembrie 2020 au fost câștigate de NLD, care a obținut suficiente voturi pentru a putea forma un nou guvern.