Joe Biden avertizează că ultra-bogații vor prelua puterea în SUA, în discursul său de rămas bun: „Oligarhia e în curs de dezvoltare”

Joe Biden avertizează că ultra-bogații vor prelua puterea în SUA, în discursul său de rămas bun: „Oligarhia e în curs de dezvoltare”
Foto: Hepta - Abaca Press / Sipa USA

Discursul final al lui Joe Biden către națiune a fost făcut pe un ton de rău augur după ce a avertizat cu privire la puterea în creștere a ultra-bogaților Americii și a avertizat că o oligarhie în curs de dezvoltare amenință bazele democrației americane. Discursul de miercuri la ore de maximă audiență a Biroului Oval a avut loc în timp ce Biden se pregătește să îi redea președinția lui Donald Trump, pe care l-a învins în 2020.

Președinția lui Biden  se încheie cu plecarea lui după un singur mandat

„Astăzi, în America se conturează o oligarhie formată din oameni bogați, puternici și extrem de influenți care ne amenință literalmente întreaga democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale și o șansă corectă pentru ca oricine să aibă dreptul de a se afirma”, a spus Biden, citat de The Guardian.

Președintele a subliniat unele dintre preocupările sale cele mai presante, inclusiv ceea ce el a descris drept o presă liberă „în prăbușire”, influența uriașă a complexului militar-industrial, dezinformarea în creștere și nevoia de a elimina banii murdari din politică.

El a cerut, de asemenea, modificări constituționale pentru a asigura răspunderea prezidențială, argumentând că niciun președinte nu ar trebui să fie imun de urmărire penală pentru infracțiunile comise în timpul mandatului.

Președinția sa se încheie cu plecarea lui după un singur mandat, după ce și-a abandonat candidatura pentru realegere în iulie, sub presiunea propriului său partid, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta sa și dacă mai e apt pentru funcții. Succesoarea sa, Kamala Harris, a pierdut ulterior în fața lui Trump la alegerile din noiembrie.

În ciuda faptului că s-a confruntat cu cote scăzute de simpatie în ultimele sale luni, Biden a căutat să evidențieze realizările legislative semnificative ale administrației sale, inclusiv investițiile în infrastructură și energie curată, măsuri de reducere a costurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și conducerea țării în urma pandemiei.

Miercuri, Biden a anunțat un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, asigurând ceea ce ar putea fi văzut ca o victorie diplomatică finală a președinției sale. Acordul, pe care l-a propus pentru prima dată în primăvara anului trecut și pentru care echipa lui Trump și-a asumat responsabilitatea, ar putea pune capăt unui conflict de 15 luni care a distrus major Gaza, a izolat tot mai mult SUA pe scena globală și a făcut ca administrația să se confrunte cu proteste ample în campusurile universitare.

„Acest plan a fost dezvoltat și negociat de echipa mea și va fi implementat în mare măsură de noua administrație”, a spus Biden despre acordul de încetare a focului. „De aceea i-am spus echipei mele să țină pe deplin informată noua administrație, pentru că așa ar trebui să lucrăm împreună ca americani”.

Biden a insistat să spună că l-ar fi învins pe Trump, dacă ar fi candidat până la final

Într-o scrisoare publicată înaintea discursului, Biden a reflectat asupra călătoriei sale de la „un copil bâlbâit” din Scranton, Pennsylvania, la cel mai înalt birou din țară. „Mi-am dat inima și sufletul meu națiunii noastre”.

Președintele a rămas neclintit cu privire la decizia sa de a se retrage din cursă, spunând donatorilor săptămâna trecută că el crede că „l-ar fi putut învinge pe Trump”, dar a ales să se retragă pentru a unifica Partidul Democrat. De asemenea, el și-a semnalat intenția de a rămâne activ din punct de vedere politic după părăsirea funcției.

Discursul de adio continuă o tradiție care datează de la George Washington, deși Biden își livrează în circumstanțe deosebit de complexe – părăsirea mandatului după un singur mandat pentru a fi succedat de un predecesor despre care a avertizat în mod repetat că reprezintă o amenințare pentru democrația SUA.

Discursul încheie o serie de apariții publice în care și-a mai luat rămas bun, inclusiv discursul de luni de la departamentul de stat, unde Biden a susținut că a consolidat poziția globală a Americii.

Pentru Biden, care a intrat în politica națională ca senator în 1972 și a continuat să fie vicepreședinte sub Barack Obama, discursul de adio marchează sfârșitul unei cariere politice care se întinde pe perioada a nouă președinții și aproape fiecare moment important din istoria modernă a SUA care a transformat viața americană în moduri atât celebrate, cât și contestate.

„Ceea ce cred este că America visurilor noastre este întotdeauna mai aproape decât credem”, a spus Biden. „De noi depinde să ne realizăm visele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`