Preşedintele american Joe Biden a declarat că occidentalii plănuiesc să construiască silozuri la frontierele Ucrainei pentru a facilita exportul de cereale împiedicat acum de blocada rușilor asupra porturilor de la Marea Neagră. În paralel, un oficial ucrainean a cerut suplimentarea capacităţii portului Constanţa pentru ca Ucraina să-și poată exporta cerealele și, de asemenea, sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea să le depoziteze pe teritoriile lor.
Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că a comis crime oribile de război, a încercat să distrugă cultura ucrainenilor și a blocat exportul cerealelor ucrainene, ducând astfel la creșterea prețurilor peste tot în lume, inclusiv în SUA.
„Lucrez cu partenerii europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate acum în Ucraina pentru a contribui la scăderea preţurilor la bunurile alimentare”, a spus Biden, într-un discurs în Philadelphia.
Liderul de la Casa Albă a precizat că, totuși, implementarea acestui plan va lua timp. În plus, exporturile pe cale terestră sunt complicate deoarece trenurile ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al reţelelor feroviare din restul țărilor europene.
Acesta a prezentat apoi planul occidentalilor: „Vom construi silozuri temporare la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, așa încât să putem transfera cerealele din aceste vagoane în silozuri, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre ocean şi în toată lumea”.
În paralel, Markian Dmitrasevici, viceministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, a solicitat suplimentarea capacităţii portului Constanţa pentru a-şi exporta cerealele şi sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea să depoziteze pe teritoriile lor cereale ucrainene.
„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti“, a declarat Dmitrasevici, într-o intervenţie în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European, potrivit EFE, citată de Rador.
Acesta a mai susținut că europenii vor începe recolta într-o lună și portul Constanța „va coopera în principal cu companiile europene”. Prin urmare, capacitatea portului va fi acoperită de exporturile europene, iar asta „va complica şi mai mult“ exporturile de produse agricole ucrainene.