”China și Rusia vor să modeleze lumea după un model autoritar”. Scrisoarea de demisie a lui Jim Mattis, critică dură la adresa lui Trump

''China și Rusia vor să modeleze lumea după un model autoritar''. Scrisoarea de demisie a lui Jim Mattis, critică dură la adresa lui Trump

Jim Mattis a produs o undă de șoc săptămâna acesta, când și-a anunțat demisia din funcția de secretar american al Apărării. În scrisoarea prin care și-a anunțat plecarea, Mattis a susținut că acțiunile președintelui Donald Trump în raport cu aliații SUA riscă să conducă la distrugerea unor legături dipomatice esențiale și să submineze credibilitatea țării, informează AP.

De altfel, întreaga scrisoarea a lui Jim Mattis scoate al iveală frustrările pe care le-a acumulat în cei doi ani în care a lucrat cu Donald Trump.

Mattis a și declarat că vrea să demisioneze din cauza deciziei lui Trump de a retrage trupele americane care luptă împotriva grupării Statul Islamic în Siria. Nici decizia președintelui de a reduce numărul de trupe din Afganistan nu i-a convenit lui Mattis.

În plus, scrisoarea mai arată că Jim Mattis era nemulțumit de atitudinea de dispreț pe care președintele Trump o maniestă față de NATO.

„Cred că trebuie să fim hotărâți și lipsiți de ambiguități în abordarea noastră față de acele țări ale căror interese strategice se află în contradicție tot mai evidentă cu ale noastre. Este clar că Rusia și China, de exemplu, vor să creeze o lume compatibilă cu modelul lor autoritar pentru a-și promova propriile interese în detrimentul vecinilor, al Americii și al aliaților noștri.

În timp ce SUA rămâne națiunea indispensabilă lumii libere, nu putem să ne protejăm interesele sau să ne descurcăm în mod eficient cu acest rol fără a păstra alianțe puternice și fără a ne respecta aliații”, a scris Jim Mattis în scrisoare.

”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigație despre impactul rețelei de socializare asupra vieții private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 16.00

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie