Jens Stoltenberg: Zilele viitoare va fi și mai rău pentru Ucraina / NATO nu va trimite avioane și trupe în Ucraina, vrem să evităm un război generalizat (VIDEO)

Jens Stoltenberg: Zilele viitoare va fi și mai rău pentru Ucraina / NATO nu va trimite avioane și trupe în Ucraina, vrem să evităm un război generalizat (VIDEO)
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat vineri, după o reuniune extraordinară a miniștrilor de Externe din alianță, că zilele viitoare va fi chiar mai rău pentru Ucraina, căci rușii au adus și armament greu și vor fi mai multe atacuri. Stoltenberg i-a cerut apoi președintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul și să retragă trupele din Ucraina fără nicio condiție. Drept reacție la agresivitatea Rusiei, a mai spus oficialul NATO, alianța și-a consolidat postura de decurajare pe uscat, în aer și pe mare. În schimb, NATO nu va trimite trupe și avioane în ajutorul Ucrainei.

Ce face NATO în plin război declanșat de Rusia în Ucraina. Declarațiile lui Stoltenberg

„Vom continua să facem tot ce este nevoie pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

NATO nu e parte din acest conflict și avem responsabilitatea ca războiul să nu se răspândească dincolo de granițele Ucrainei”, a mai declarat Stoltenberg.
Acesta a ținut apoi să precizeze, din nou, că NATO e o alianță defensivă.

Secretarul general al NATO a mai afirmat că alianța e mai unită ca niciodată și că au decis creșterea cooperării cu Suedia și Finlanda. Asta în contextul în care Rusia tocmai a trimis celor doi țări scrisori prin care le-a cerut „garanții de securitate”.

Jens Stoltenberg a declarat, totodată, că au discutat în cadrul reuniunii despre modul în care alianța ar putea ajuta țări precum Georgia și Bosnia Herțegovina.

Totuși, o decizie finală nu a fost luată.

El a mai susținut că Vladimir Putin a subestimat forța de reacție a poporului ucrainean și a ținut să laude curajul ucrainenilor.

NATO nu va trimite avioane și trupe în Ucraina

Jens Stoltenberg a mai declarat că aliații au convenit să nu trimită avioane și trupe NATO în Ucraina.

„Impunerea unei no-fly zone (închiderea spațiului aerian al Ucrainei) ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război generalizat în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. (…)

Poziția NATO e că NATO nu este parte în acest conflict. Dacă NATO s-ar implica în conflict, am vedea și mai mulți civili uciși”, a explicat Stoltenberg.
Acesta a precizat apoi că NATO cere Rusiei să se angajeze în negocieri, iar prima condiție e stabilirea de coridoare umanitare.

Măsuri NATO pe Flancul Estic al alianței

„Am crescut deja semnificativ prezența noastră pe Flancul Estic, cu trupe suplimentare, avioane și nave. Acesta e răspunsul nostru imediat”, a continuat el.

Jens Stoltenbger a precizat că azi au început discuțiile pentru schimbări pe termen lung în ce privește postura NATO în Flancul Estic al alianței.
„Luăm serios în calcul o creștere semnificativă a prezenței, cu mai multe trupe”, a afirmat el, precizând că pe 16 martie vor continua discuțiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`