Europa trebuie să treacă la producția de arme în timpul războiului pentru a descuraja agresiunea rusă și pentru a ajuta Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, potrivit telegraph.com.
Jens Stoltenberg a avertizat că „trebuie să ne reconstituim și să ne extindem mai rapid baza industrială, să creștem livrările către Ucraina și să ne reumplem propriile stocuri”.
„Acest lucru înseamnă trecerea de la o producție lentă pe timp de pace la o producție de conflict cu ritm ridicat”, a declarat el pentru cotidianul german de duminică Welt am Sonntag.
Invazia Ucrainei de către Rusia a demonstrat că „pacea în Europa nu poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a spus el înaintea celei de-a doua aniversări din această lună a invaziei ilegale a lui Putin.
„Dacă Putin va câștiga în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va extinde mai departe”, a spus el.
„Sprijinirea Ucrainei acum și investirea în propriile capacități ale NATO este cea mai bună apărare a noastră.
„NATO nu caută război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru posibile decenii de confruntare”.
Comentariile lui Stoltenberg au venit pe fondul cererilor din ce în ce mai mari pentru obuze, muniție și alt ajutor militar din partea Ucrainei în timp ce se luptă cu forțele ruse în al treilea an.
Moscova a trecut la o economie de război și a investit sume uriașe în armată. Rusia cheltuiește 40% din PIB pentru război.
Vineri, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și președintele SUA Joe Biden au cerut parlamentarilor americani să aprobe un pachet de ajutor militar amânat de mult pentru Ucraina.
„Eșecul Congresului Statelor Unite în a nu sprijini Ucraina este aproape de neglijență criminală”, a spus Biden, în timp ce îl găzduia pe Scholz în Biroul Oval.
Liderii UE au susținut un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro (42,6 miliarde de lire sterline) pentru Kiev, după ce Viktor Orban, cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE, a renunțat la veto-ul asupra fondurilor pe 1 februarie.
În noiembrie, Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a recunoscut că angajamentul UE de a furniza Ucrainei un milion de obuze până în luna martie a acestui an nu va fi respectat.