Jens Stoltenberg nu crede că o revenire a lui Trump la Casa Albă ar slăbi NATO

Jens Stoltenberg nu crede că o revenire a lui Trump la Casa Albă ar slăbi NATO
Sursa Foto: Hepta.ro

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a minimalizat miercuri temerile că o realegere a fostului președinte al SUA Donald Trump ar slăbi alianța de apărare, deoarece lucrează pentru a asigura un sprijin solid pentru Ucraina, potrivit Reuters.

Jens Stoltenberg nu se teme de o realegere a fostului președinte al SUA Donald Trump

Stoltenberg a spus că nu crede că o a doua președinție a lui Trump va pune în pericol apartenența SUA la NATO.

„Cred că Statele Unite vor continua să fie un aliat ferm al NATO, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, pentru că este în interesul SUA”, a spus el într-un interviu pentru CNN.

Republicanul Trump, un critic aprig al NATO când era președinte, a amenințat în mod repetat că se va retrage din alianță. El a redus finanțarea pentru apărare către NATO și s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât partea echitabilă.

„Am lucrat cu el patru ani și l-am ascultat cu atenție, pentru că principala critică a fost că aliații NATO au cheltuit prea puțin pentru NATO”, a spus Stoltenberg.

Stoltenberg, care a împins statele membre să sporească cheltuielile pentru apărare, a spus că mai mulți dintre aliați își măresc contribuțiile militare.

„Așadar, mesajul din partea Statelor Unite că aliații europeni au trebuit să intensifice a fost înțeles și aceștia se îndreaptă cu adevărat în direcția corectă”, a spus el.

Trump a continuat să critice alianța, spunând în weekend în timpul campaniei că nu crede că țările NATO vor sprijini Statele Unite dacă acestea ar fi atacate. Tratatul NATO conține o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre în cazul în care unul este atacat.

Cu privire la războiul din Ucraina, Trump a cerut detensionare și s-a plâns de miliardele cheltuite până acum, deși a înaintat puține propuneri de politică concrete.

Ajutorul militar pentru Ucraina, încă blocat în Congres

Discuțiile Senatului SUA privind un acord de securitate a graniței pe care unii l-au pus ca o condiție pentru un ajutor suplimentar Ucrainei au întâmpinat o opoziție tot mai mare în rândul republicanilor aliniați cu Trump.

Stoltenberg a remarcat „rolul de lider al Statelor Unite în sprijinirea Ucrainei”, dar a respins acuzațiile conservatorilor că alți membri NATO nu își acordă partea lor.

„Ceea ce oferă ei în termeni de ajutor militar, financiar și umanitar depășește de fapt ceea ce oferă SUA”, a spus el.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, ajutorul SUA pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 75 de miliarde de dolari, a spus el, în timp ce alți membri NATO și state partenere împreună au furnizat peste 100 de miliarde de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`