Jens Stoltenberg (NATO): Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina. Orice agresiune din partea Moscovei va avea un preț foarte scump (VIDEO)

Jens Stoltenberg (NATO): Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina. Orice agresiune din partea Moscovei va avea un preț foarte scump (VIDEO)
Jens Stoltenberg este de părere că summitul NATO de la Madrid va fi unul istoric și va marca drumul alianţei în următorul deceniu. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, marți, că recentele mișcări ale trupelor rusești din apropierea granițelor Ucrainei nu reprezintă o retragere clară. Din nou, acesta a cerut Moscovei să-și retragă trupele și tehnica militară. Oficialul a mai susținut că semnele venite din Rusia cu privire la diplomație nu pot da naștere decât la un „optimism precaut”. Stoltenberg a mai declarat că miniștrii Apărării din NATO vor vorbi miercuri despre necesitatea întăririi echipamentului militar.

Stoltenberg (NATO), noi declarații în contextul tensiunilor Rusia – Ucraina

„Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm. Semnele care vin de la Rusia de a se implica pe calea implomatică ne dau o impresie de optimism precaut”, a declarat, marți, Jens Stoltenberg.

Asta în cotextul în care Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că Rusia a retras o parte din trupele pe care le poziționase la frontiera cu Ucraina. Imagini postate pe rețelele sociale în ultimelele zile arată, însă, că noi trupe sunt trimise în zonă.

„Sunt semne de la Moscova că discuțiile diplomatice trebuie să continue. Asta înseamnă că trebuie să fim optimiști, dar cu precauție, căci noi nu am văzut semne care să arate că tensiunile nu vor continua”, a declarat Jens Stoltenberg.

NATO, avertisment pentru Rusia: Orice agresiune va avea un preț foarte scump

„Totul e pregătit de atac, dar Rusia mai are timp să retragă trupele și să ajungem la o soluție pașnică. Orice agresiune din partea Rusiei va avea un preț foarte scump”, a continuat Stoltenberg, punctând că NATO e la curent cu planurile Moscovei.

Despre discuțiile din cadrul alianței, Stoltenberg a afimat: „Miniștrii de Apărare ai NATO vor vorbi despre necesitatea întăririi echipamentului militar. De asemenea, vom discuta și despre siguranța nucleară”. În acest context, el a făcut referire la vizita sa recentă în România.

Oficialul NATO a mai precizat că vor exista întâlniri și cu partenerii din Finlanda, Suedia și UE: „Ne vom asigura că întărim cooperarea”.

Din nou, Stoltenberg a subliniat că NATO e de partea Ucrainei și a vorbit despre necesitatea de a fi modernizat sistemul de apărare al acestei țări: „Nu vom face compromisuri și nu vom abandona principiile noastre. Fiecare națiune are dreptul să își aleagă drumul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`