Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza mii de trupe suplimentare pentru războiul din Ucraina va duce la escaladarea conflictului, iar amenințarea sa privind folosirea armelor nucleare este „o retorică periculoasă și nesăbuită”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Reuters.
Prima mobilizare a Rusiei după Al Doilea Război Mondial nu este o surpriză, însă va duce la escaladarea conflictului care a început odată cu invazia rusă din 24 februarie, a punctat înaltul oficial nord-atlantic.
Mișcările lui Vladimir Putin demonstrează „că războiul nu decurge conform planurilor sale” și este clar că președintele rus a făcut „o mare eroare de calcul”, a explicat Jens Stoltenberg.
Liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea parțială și și-a exprimat susținerea pentru anexarea unor zone din Ucraina, sugerând Occidentului că este pregătit să folosească armament nuclear pentru a apăra Rusia.
NATO se va asigura că Moscova înțelege modul în care va reacționa Alianța, a precizat secretarul general Jens Stoltenberg. El a menționat că partea nord-atlantică a fost foarte clară în comunicarea cu Rusia în legătură cu consecințele acțiunilor ruse.
Despre mobilizarea dispusă de Vladimir Putin a vorbit și col. (r) Ion Petrescu, analist militar, care a menționat că echipa președintelui rus „se află pe marginea prăpastiei în arena politică internă”.
„Nu există șantajul nuclear al NATO. Încă din februarie, când s-a declanșat operațiunea militară specială pe teritoriul Ucrainei, și a fost declanșată nu cu 200.000, cum făcea tam-tam Moscova, ci cu în jur de 150.000 de militari ruși, ei bine, încă de atunci la Washington D.C. și la Londra s-a precizat că în cazul recurgerii de către Federația Rusă la arma nucleară, cel mai probabil cea tactică, care are efect imediat pe 2 kilometri și efecte ulterioare pe zonele limitrofe, atunci cele două state, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii, vor răspunde într-un mod adecvat”, a mai spus Ion Petrescu.