Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că a avut joi o „întâlnire grozavă” cu președintele și vicepreședinta SUA, Joe Biden și Kamala Harris, și cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. Înaltul oficial nord-atlantic a felicitat Washingtonul pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru leadershipul său în susținerea cauzei ucrainene și a Alianței, transmite CNN.
Sprijinul SUA „face diferența pe câmpul de luptă în fiecare zi”, a subliniat secretarul general al NATO.
„Președintele Putin dorea mai puțin din partea NATO și, prin urmare, a invadat Ucraina, însă primește mai mult”, a declarat Jens Stoltenberg, în dialogul pe care l-a avut cu reporterii după reuniunea de la Casa Albă.
Oficialii au discutat și despre pregătirea Summitului NATO de la Madrid, eveniment programat să se desfășoare în perioada 29-30 iunie, într-un „moment pivotal pentru securitate”, spune Jens Stoltenberg, care a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să îl întâmpine pe Joe Biden în capitala Spaniei.
Întrebat de CNN despre evaluarea sa în ceea ce privește un eventual deznodământ pentru invazia rusă în Ucraina, el a declarat: „Războaiele sunt, prin natura lor, impredictibile și, prin urmare, trebuie doar să fim pregătiți pe termen lung”.
Conflictul din Ucraina a devenit un „război de uzură”, în care ucrainenii „plătesc un preț greu pentru a-și apăra țara pe câmpul de luptă”, dar în care și „Rusia înregistrează pierderi mari”, a adăugat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
În opinia lui Jens Stoltenberg, războiul din Ucraina „se va încheia la masa negocierilor”, iar Ucraina are nevoie în continuare de sprijinul NATO.
În altă ordine de idei, când a fost întrebat despre opoziția pe care o manifestă Turcia față de intenția Suediei și Finlandei de a adera la NATO, secretarul general al Alianței s-a arătat încrezător că impasul va fi depășit.
„Când un aliat, Turcia, prezintă îngrijorări, trebuie să facem ceea ce facem întotdeauna, și anume să ne așezăm la masă, să abordăm acele îngrijorări, iar apoi să găsim o cale unitară de urmat. Suntem în strânsă legătură cu Ankara, cu conducerea de acolo”, a continuat oficialul, precizând că există un contact strâns și cu Suedia și Finlanda.