Jens Stoltenberg (NATO), după bombardamentele din Donbas: Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să însceneze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei

Publicat: 17 02. 2022, 15:33
Mircea Geoană și Jens Stoltenberg (NATO). Foto: Hepta.ro / DPA Images

Alianța-Nord Atlantică este îngrijorată că Federația Rusă încearcă să însceneze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul ultimelor evoluții de securitate din regiune.

Ucraina acuză rebelii susținuți de Federația Rusă că au bombardat o grădiniță din Lugansk, estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși și trupele guvernamentale ale Kievului sunt în conflict încă din anul 2014. La rândul lor, forțele pro-ruse acuză partea ucraineană de încălcarea acordului de încetare a focului, susținând că patru dintre locațiile lor ar fi fost atacate.

Ce a spus Jens Stoltenberg (NATO) despre bombardamentele din Donbas, estul Ucrainei

Întrebat de reporterul Wall Street Journal despre reacția Kremlinului, care a pus bombardamentele din Donbas pe seama Kievului, Jens Stoltenberg a explicat: „Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să însceneze un pretext pentru un atac armat asupra Ucrainei. Încă nu există nimic clar, nicio certitudine despre intențiile Rusiei”.

Rusia a concentrat cea mai mare forță văzută în ultimele decenii, a adăugat înaltul oficial nord-atlantic, potrivit The Guardian.

De altfel, în ultima lună atât Kievul, cât și partenerii săi occidentali au acuzat Federația Rusă că ar putea încerca o astfel de operațiune. La jumătatea lunii ianuarie, un oficial american declara pentru CNN că Moscova și-ar fi prepoziționat un grup de agenți care ar putea crea o diversiune în estul Ucrainei, astfel încât să justifice o eventuală invazie.

Despre această situație vorbea la acel moment și consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care confirma că Federația Rusă își pregătește terenul pentru a avea la dispoziție opțiunea de a fabrica un pretext pentru o invazie, într-o operațiune similară cu cea din 2014, anul în care a izbucnit conflictul din estul Ucrainei, iar Moscova a anexat ilegal Peninsula Crimeea.