Jens Stoltenberg (NATO): China trebuie să condamne ferm invazia în Ucraina / Orice sprijin pentru Rusia o va ajuta să ducă un război care provoacă moarte și distrugere (VIDEO)

Jens Stoltenberg (NATO): China trebuie să condamne ferm invazia în Ucraina / Orice sprijin pentru Rusia o va ajuta să ducă un război care provoacă moarte și distrugere (VIDEO)
Jens Stoltenberg anunță că Suedia a făcut „pași importanți” pentru a îndeplini condițiile Turciei în vederea aprobării cererii Stockholmului de aderare la NATO. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Beijingul trebuie să se alăture restului lumii și să condamne ferm invazia rusă în Ucraina. Gestul ar fi cu atât mai important cu cât China e membră a Consiliului de Securitate al ONU.

NATO cere Chinei să condamne agresiunea Rusiei în Ucraina

„Orice fel de sprijin pentru Rusia, asistenţă militară și orice altceva, va ajuta Rusia să ducă un război brutal împotriva unei naţiuni suverane independente, Ucraina, o va ajuta să continue un război care provoacă moarte, suferinţă, distrugere”, a declarat Stoltenberg.

El a cerut Chinei să condamne clar agresiunea rusă: China „trebuie să se alăture restului lumii şi să condamne cu fermitate invazia brutală a Rusiei în Ucraina”.

„Urmărim îndeaproape orice semn de sprijin din partea Chinei în favoarea Rusiei”, a mai afirmat oficialul NATO.

Jens Stoltenberg a mai declarat că alianța e îngrijorată că Rusia ar putea conduce o operațiune sub steag fals cu arme chimice.

Cum s-a poziționat China de la începutul invaziei rusești în Ucraina

China a avut o poziție ambiguă, dar înclinată spre Rusia de la începutul războiului. Inițial, oficialii chinezi s-au referit la război ca fiind o „operațiune militară specială”, preluând retorica Moscovei. Numai că în timp au început să califice și ei acțiunea cum era de fapt – un război.

Recent, William Burns, directorul CIA, a declarat că președintele chinez Xi Jinping e preocupat de dificultățile cu care se confruntă Rusia în Ucraina. El a mai precizat că Beijingul e „îngrijorat” de impactul pe care apropierea de regimul Putin l-ar putea avea asupra „reputației” sale.

Oficiali americani au mai susținut că Moscova a cerut Chinei ajutor economic și militar în războiul din Ucraina, iar liderii chinezi și-ar fi manifestat disponibilitatea de a ajuta. Informațiile au fost respinse de China ca fiind dezinformări intenționate din partea SUA.

Wang Yi, ministrul chinez de Externe, a declarat că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina și că „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale