Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Beijingul trebuie să se alăture restului lumii și să condamne ferm invazia rusă în Ucraina. Gestul ar fi cu atât mai important cu cât China e membră a Consiliului de Securitate al ONU.
„Orice fel de sprijin pentru Rusia, asistenţă militară și orice altceva, va ajuta Rusia să ducă un război brutal împotriva unei naţiuni suverane independente, Ucraina, o va ajuta să continue un război care provoacă moarte, suferinţă, distrugere”, a declarat Stoltenberg.
El a cerut Chinei să condamne clar agresiunea rusă: China „trebuie să se alăture restului lumii şi să condamne cu fermitate invazia brutală a Rusiei în Ucraina”.
„Urmărim îndeaproape orice semn de sprijin din partea Chinei în favoarea Rusiei”, a mai afirmat oficialul NATO.
Jens Stoltenberg a mai declarat că alianța e îngrijorată că Rusia ar putea conduce o operațiune sub steag fals cu arme chimice.
China a avut o poziție ambiguă, dar înclinată spre Rusia de la începutul războiului. Inițial, oficialii chinezi s-au referit la război ca fiind o „operațiune militară specială”, preluând retorica Moscovei. Numai că în timp au început să califice și ei acțiunea cum era de fapt – un război.
Recent, William Burns, directorul CIA, a declarat că președintele chinez Xi Jinping e preocupat de dificultățile cu care se confruntă Rusia în Ucraina. El a mai precizat că Beijingul e „îngrijorat” de impactul pe care apropierea de regimul Putin l-ar putea avea asupra „reputației” sale.
Oficiali americani au mai susținut că Moscova a cerut Chinei ajutor economic și militar în războiul din Ucraina, iar liderii chinezi și-ar fi manifestat disponibilitatea de a ajuta. Informațiile au fost respinse de China ca fiind dezinformări intenționate din partea SUA.
Wang Yi, ministrul chinez de Externe, a declarat că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina și că „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”.