Jens Stoltenberg: Există un risc real de conflict în Ucraina. Rusia își continuă consolidarea forțelor

Jens Stoltenberg: Există un risc real de conflict în Ucraina. Rusia își continuă consolidarea forțelor
Foto: Hepta.ro / DPA Images - Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează faptul că există un risc real de conflict în Ucraina, întrucât Rusia își continuă consolidarea forțelor la frontiera cu această țară.

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat şeful NATO la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Alianţei, transmite AFP.

Jens Stoltenberg a spus că NATO consideră pozitivă deschiderea Rusiei către dialogul diplomatic care începe săptămâna viitoare, dar Alianţa nu poate accepta crearea unor membri „de categoria a doua” care nu pot fi apăraţi, potrivit Reuters.

„Suntem pregătiţi să discutăm cu Rusia despre controlul armelor – convenţionale şi nucleare -, însă acest lucru trebuie să fie reciproc”, a mai declarat Stoltenberg. „Este un lucru diferit de impunerea unor restricţii unilaterale. Nu putem ajunge într-o situaţie în care să avem membri ai NATO de mâna a doua şi pe care NATO ca alianţă nu are voie să îi protejeze”, a spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune a consiliului NATO-Rusia pentru 12 ianuarie, a declarat marți un oficial al alianței militare într-o declarație pentru Reuters.

NATO, consiliu special cu Rusia, programat pe 12 ianuarie

„Orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfășoare pe baza reciprocității, să abordeze preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei… și să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO”, a spus oficialul, referindu-se la criza din Ucraina.

Recent, Rusia a fost acuzată că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a comasat peste 100.000 de militari ruși la granița sa cu Ucraina. În apărarea ei, Rusia a subliniat că poate „amplasa unde dorește trupe pe teritoriul propiei țări”. În același timp, nivelul de gaz rusesc livrat către Europa și, în mod special, țările cu viziuni pro-UE, printre care și Republica Moldova, au scăzut considerabil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)