Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis luni că summitul Alianţei, ce va avea loc luna viitoare la Madrid, va fi unul istoric „pentru că va marca drumul organizaţiei pentru următorul deceniu şi va avea rolul de a reseta descurajarea şi apărarea teritoriilor aliate într-o lume cu tot mai multe pericole şi cu noi provocări”.
Secretarul general al NATO a făcut anunțul la aniversarea a 40 de ani de la aderarea Spaniei la NATO, într- un discurs în care a lăudat rolul „cheie” al țării ca „frontieră între continente şi pod între culturi”, potrivit EFE.
Pe 29 și 30 iunie, alianța va organiza o întâlnire la nivel înalt la Madrid, similară celei din 1997 , când au fost primite în NATO Republica Cehă, Polonia și Ungaria. Potrivit lui Stoltenberg, NATO a intrat la acea vreme într-o nouă perioadă de speranță și aspirație, cu o politică de „deschidere” realizată în tandem cu extinderea UE .
„Acel context din 1997 diferă de actuala „explozie rece” generată de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, un scenariu în care regimurile autoritare caută să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli”, a mai spus Stoltenberg.
Pe lângă aceste pericole , Stoltenberg a identificat și altele, cum ar fi terorismul, atacurile cibernetice sofisticate sau impactul schimbărilor climatice asupra securității. Drept urmare, el este convins că summitul NATO de la Madrid va fi unul istoric, deoarece va marca drumul alianţei în următorul deceniu și va restabili descurajarea și apărarea.
La rândul său, Pedro Sanchez, premierul ţării gazdă a summitului, a declarat că nu mai poate fi întârziată creşterea cheltuielilor militare ale Spaniei: „Le voi transmite spaniolilor că trebuie să facem acest efort, pentru că va fi mult mai mare costul de a rămâne cu braţele încrucişate în timp ce este ameninţat ceea ce este cel mai elementar, cel mai fundamental în societatea noastră, precum libertatea şi modelul nostru de convieţuire paşnică şi democratică”, a indicat premierul spaniol, potrivit sursei citate.
Spania are anul acesta un buget al apărării de 1,03 din PIB şi şi-a stabilit ca obiectiv să-l dubleze în 2024, pentru a atinge pragul de 2% din PIB cerut în cadrul NATO.