Jean-Claude Juncker, ultimul discurs despre Starea Uniunii: Comisia se opune tuturor atacurilor asupra statului de drept. Rămânem preocupați de evoluția dezbaterilor din unele state membre
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit miercuri, în ultimul său discurs cu privire la Starea Uniunii, despre atacurile asupra statului de drept din unele state ale blocului comunitar, subliniind că UE este preocupată de evoluța dezbaterilor din unele țări.
”Comisia se opune tuturor atacurilor asupra statului de drept. Rămânem preocupați de evoluția dezbaterilor din unele state membre. Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol. Din acest punct de vedere, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, face o muncă remarcabilă, dar adesea e singurul care apără statul de drept. Are susținerea mea fermă și a întregii Comisii”, a declarat Juncker în Parlamentul European de la Strasbourg.
Juncker a subliniat și că Curții Europene de Justiție trebuie executate, precizând că acesta este ”un punct de la care nu putem să derogăm”.
”Respectul regulilor justiției nu sunt opționale, ci obligatorii”, a atras atenția șeful executivului comunitar.
În discursul său, Jean-Claude Juncker a pus accent și pe nevoia ca Europa să rămână puternică și unită.
”Europa nu mai poate avea nicio asigurare că alianțele de ieri vor fi și alianțele de mâine. Lumea de astăzi are nevoie de o Europă puternică și unită. Nu îmi place acest unilateralism, rămân un multilateralist convins. Europa trebuie să devină un actor global. Suntem deja plătitori globali”, a declarat Juncker.
Președintele Comisiei Europene s-a referit și la Brexit, precizând că Uniunea Europeană respectă decizia MariiBritanii de a părăsi blocul comunitar și le-a transmis britanicilor că trebuie să înțeleagă faptul că această ruptură va însemna că nu mai pot avea aceleași privilegii ca statele membre.
”Respectăm decizia Marii Britanii de a părăsi UE, dar deplângem această decizie. Cerem guvernului britanic să înțeleagă că un stat care părăsește UE nu poate să aibă aceleași privilegii ca un stat membru. Și nu poți face parte din anumite părți ale pieței unice. (…) După 29 martie 2019, Marea Britanie nu va fi o țară terță oareacare, ci un partener apropiat. Michel Barnier este aproape de un acord. Relațiile cu Marea Britanie trebuie guvernate de stabilitate”, a mai spus Jean-Claude Juncker.