Japonia se pregătește să înceapă a doua fază a deversării de apă reziduală de la centrala nucleară Fukushima, provocând îngrijorări în comunitatea internațională. Această mișcare a generat tensiuni cu China și alte țări, relatează The Guardian.
La 24 august, Japonia a început prima deversare a apei reziduale în Oceanul Pacific, într-un efort de a face față acumulării de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima, care a fost afectată de un tsunami în 2011. Cea de-a doua deversare de apă reziduală va începe săptămâna viitoare.
„Verificările după prima deversare s-au încheiat… (A doua) deversare va începe pe 5 octombrie”, a anunţat operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (Tepco).
Până în prezent, au fost deversate aproximativ 7.800 de tone din cele 1,34 milioane de tone de apă reziduală, ceea ce echivalează cu mai mult de 500 de bazine olimpice de înot. Japonia a subliniat că obiectivul deversării este eliberarea de spațiu și eliminarea combustibilului radioactiv și a dărâmăturilor de la reactoarele afectate, o operațiune care ar putea dura zeci de ani.
China a acuzat Japonia că foloseşte oceanul ca o ”canalizare”, acuzaţii care au avut ecou la ONU, săptămâna trecută, din partea premierului din Insulele Solomon Manasseh Sogavare, care a dezvoltat relaţii apropiate cu Beijingul.
Așadar, China a interzis importurile de fructe de mare din Japonia în urma primei deversări, argumentând că aceasta ar putea implica riscuri pentru siguranța alimentară, în pofida asigurărilor autorităților japoneze și ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că apa a fost curățată de toate elementele radioactive, cu excepția tritiului, care se află la niveluri sigure.
Chiar dacă China a interzis importurile de fructe de mare din Japonia, vasele de pescuit chinezești continuă să pescuiască în apele japoneze în aceleași zone în care operează navele japoneze, ceea ce a condus la creșterea tensiunilor dintre cele două țări.
Rahm Emanuel, ambasadorul SUA în Japonia, a publicat săptămâna trecută fotografii cu ceea ce a numir vase de pescuit chineze în largul Japoniei, la 15 septembrie.
”Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Nave chineze pescuind în largul coastelor Japoniei în 15 septembrie, după embargoul Chinei privind fructele de mare în aceleaşi ape”, a scria Emanuel pe reţeaua de socializare X.