Japonia se pregătește să comemoreze un an de la cutremurul devastator soldat cu peste 20.000 de victime
Japonezii se pregătesc să marcheze un an de la producerea cutremurului devastator de nouă grade pe scara Richter, urmat de un puternic val tsunami. Peste 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în nordul ţării iar distrugerile cauzate au fost inimaginabile.
Criza nucleară ce a urmat catastrofei a fost cea mai gravă din era post-Cernobîl. În cursul acestei zile vor fi aprinse lumânări şi se vor oficia slujbe simbolice pentru cei dispăruţi. Autorităţile au pregătit însă pentru ziua de duminică o ceremonie amplă în zonele afectate.
În luna martie a anului trecut, Japonia a fost devastată. Cutremurul, valul tsunami și dezastrul nuclear au afectat prefecturile Fukushima și Miyagi.
Cu toate acestea, în aproape un an, locuitorii au fost capabili să refacă în mare măsură clădirile și infrastructura din zonele afectate. Orașele au fost practic reconstruite, la fel și drumurile, podurile, școlile și instituțiile distruse. Acum, în prea puține locuri se mai pot observa urmele tragediei.
„Nu putem să ne mai folosim de scuza că inimaginabilul s-a produs. Pentru rezolvarea crizei am fost obligați să ne imaginăm ceea ce se afla în afara imaginației noastre. Putem spune, privind în urmă, că Guvernul, companiile și specialiștii au trăit toți cu iluzia siguranței. Responsabilitatea trebuie împărțită.”, a declarat Yoshihiko Noda, premierul Japoniei.
Liderii japonezi estimează că întreg efortul de reconstrucție va dura între cinci și zece ani, iar o investiție de peste 200 de miliarde de dolari va fi necesară. Banii provin din creșteri temporare de taxe și reducerea unor cheltuieli bugetare.
Statisticile publicate de autoritățile japoneze arată că peste 800.000 de case au fost făcute una cu pământul, peste 400.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă în urma distrugerilor, iar 20.0000 de oameni și-au pierdut viața ori au fost dați dispăruți.
Ceremonia de duminică va marca această pierdere suferitã de întreg poporul japonez.