Japonia reacționează după ce Rusia a pus rachete în Kurile: Ce a făcut Tokyo

Japonia reacționează după ce Rusia a pus rachete în Kurile: Ce a făcut Tokyo

Japonia a protestat faţă de desfășurarea recentă din Moscova a unor sisteme de rachete în insulele Kurile, disputate de cele două ţări în Pacific, a anunţat vineri guvernul de la Tokyo. Protestul oficial a fost trimis Moscovei pe cale diplomatică joi, a declarat secretarul general al cabinetului Yoshihide Suga într-o conferinţă de presă.

La rândul său, prim-ministrul Shinzo Abe a anunţat că Japonia a transmis Rusiei că desfăşurarea sistemelor de rachete este "regretabilă" şi "incompatibilă" cu poziţia Tokyo. Un sistem de rachete Bastion a fost instalat pe Insula Etorofu şi un sistem de rachete Bal pe insula Kunashiri, a anunţat agenţia de presă Kyodo, citând un ziar afiliat Flotei Ruse din Pacific.

LA eMAG, SUPER REDUCERILE CONTINUĂ ȘI DUPĂ BLACK FRIDAY: Intră AICI să găsești cele mai bune prețuri la ORICE îți dorești

Ministrul apărării Tomomi Inada a declarat, în faţa unei comisii parlamentare vineri, că rachetele Bastion şi Bal au o rază de acţiune de 300 km şi 130 km respectiv şi că vor putea ajunge în zonele din nord-estul insulei japoneze de nord Hokkaido. Inada a adăugat că ministerul său suspectează că Moscova a implementat sistemele pentru a ajuta la exploatarea submarinelor sale nucleare în Marea Ohotsk, informează știripesurse.

Etorofu şi Kunashiri, numite Iturup şi Kunaşir în Rusia, fac parte din Insulele Kurile administrate de Rusia în largul Hokkaido. În 1945, trupele sovietice au ocupat această regiune, inclusiv Insula Shikotan şi grupul de insuliţe Habomai, după ce Japonia a fost de acord cu termenii din Declaraţia de la Potsdam privind capitularea sa la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Recenta desfăşurare intervine înaintea vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Japonia la jumătatea lunii decembrie, în cursul căreia Abe spera să facă progrese în disputa teritorială. Dar Abe a declarat la începutul acestei săptămâni că problema tratatului de pace „nu este o problemă uşoară ce va fi rezolvată doar cu o singură întâlnire la nivel înalt a liderilor”.

Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a explicat că desfăşurarea sistemului de rachete face parte din planul Rusiei de a creşte securitatea naţională şi a reiterat poziţia Moscovei că insulele sunt o parte integrantă a teritoriului Rusiei, potrivit Kyodo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie