Ploile aşteptate duminică în Japonia au stârnit îngrijorarea populaţiei, care se teme de eventualele efecte ale acestui fenomen, potrivit site-ului islammemo.cc.
Guvernul a lansat un apel la calm către populaţia niponă, anunţând că „nivelurile actuale nu arată niciun pericol posibil pentru sănătate”, potrivit premierului Tetsuro Fukuyama.
„Nu vă îngrijoraţi. Dacă vă faceţi griji, folosiţi o umbrelă”, a recomandat Fukuyama. „Dacă vă udaţi, schimbaţi-vă”, a adăugat premierul.
În Tokyo sunt aşteptate ploi slabe în cursul serii, potrivit agenţiei nipone de meteorologie.
Criza nucleară din Japonia a produs panică în rândul supravieţuitorilor, aceştia temându-se de un al treilea risc major, cel al radiaţiilor, după devastatorul cutremur şi tsunamiul ce i-a urmat. Eforturile de a preveni scurgerile de radiaţii de la centrala nucleară Fukushima au fost principala sursă de îngrijorare pentru supravieţuitorii dezastrului.
Vineri, agenţia nucleară japoneză a revizuit nivelul riscului de accident, de la 4 la 5, pe o scară de la 0 la 7, fapt ce a produs panică în rândul populaţiei cu privire la un dezastru nuclear.
„Radiaţiile sunt motivul de îngrijorare al populaţiei”, a declarat Hiromitsu Miykawa, patronul unui magazin din Kesennuma, unul dintre cele mai afectate oraşe de pe coasta de nord-est a Japoniei.
„E mai mult decât un tsunami. Un tsunami poate fi văzut, dar aşa ceva nu ai cum să vezi”, a adăugat Miyakawa citat de AFP.
Japonezii, îngrijoraţi de nivelul radiaţiilor: Vrem un răspuns clar de la guvern!
Autorităţile japoneze au declarat că nivelul de radiaţii nu constituie un risc pentru sănătatea populaţiei aflate la mai mult de 20 de kilometri distanţă de centrala nucleară.
Totuşi, locuitorii zonelor afectate se plâng de lipsa informaţiilor clare venite din partea guvernului.
Teeichi Sagama, directorul şcolii din Miyako, acum un centru pentru victimele tsunamiului, îşi exprimă îngrijorarea: „Tot ce vreau e ca guvernul să spună adevărul. Suntem îngrijoraţi şi nu ştim dacă trebuie sau nu să ne mutăm de aici. Aş vrea să am un răspuns clar de la guvern, dar ei refuză să ni-l dea”.
Ayako Ito, un locuitor de 84 de ani din oraşul nipon, îşi aminteşte de bombele de la Hiroshima şi Nagasaki de acum 60 de ani.
„Cel mai greu e că nu o poţi vedea, dar oamenii dispar din jurul tău de parcă nici nu ar fi fost acolo. Nu aveam mâncare sau apă, dar acum să ni se întâmple şi asta? Este foarte greu pentru noi”, a declarat aceasta.
Oamenii sunt furioşi pe guvern şi se tem de faptul că autorităţile ascund realitatea, sau pur şi simplu nu sunt în măsură să aprecieze gravitatea situaţiei.
TEPCO, autoritatea niponă pentru siguranţă nucleară a fost implicată în 2002 într-un caz de falsificare a raporturilor de siguranţă.
„Oamenii nu au încredere în TEPCO, nu se aşteaptă ca ei să spună adevărul”, a declarat Philip White, reprezentantul unui grup independent de informare privind activitatea nucleară.
„Oamenii sunt pur şi simplu furioşi. Dar nu te poţi aştepta la informaţii exacte în timpul unei crize ca aceasta. Nu este vorba de a ascunde lucrurile. Pur şi simplu nu ştiu ce se întâmplă”, a adăugat White.