Japonia, o țară democratică, a aplicat pedeapsa cu moartea pentru trei deținuți

Publicat: 21 12. 2021, 08:29
Bulevard din Japonia / Foto simbol via Pixabay

Japonia a executat, marți, trei prizonieri condamnați la moarte, primul eveniment de acest tip din decembrie 2019, a informat presa locală, citând surse anonime, inclusiv din ministerul justiției, conform AFP.

Japonia, printre singurele țări dezvoltate care încă practică pedeapsa capitală

Execuțiile au fost primele sub mandatul premierului Fumio Kishida, care a preluat mandatul în octombrie și a câștigat alegerile generale în aceeași lună.

Japonia, unde peste 100 de deținuți așteaptă execuția, este una dintre puținele țări dezvoltate care încă mai au pedeapsa cu moartea. Sprijinul public pentru pedeapsa capitală rămâne ridicat, în ciuda criticilor internaționale, inclusiv din partea ONG-urilor privind drepturile omului.

Țara a executat trei deținuți în 2019 și 15 în 2018, inclusiv 13 din cultul Aum Shinrikyo, care a efectuat un atac fatal cu gaz sarin în 1995 asupra metroului din Tokyo.

Execuțiile sunt de obicei puse în aplicare mult timp după condamnare, întotdeauna prin spânzurare. Secretarul-șef adjunct al cabinetului, Seiji Kihara, a refuzat să comenteze execuțiile raportate.

„Dacă păstrăm sau nu sistemul de pedeapsă cu moartea este o problemă importantă care se referă la fundamentul sistemului de justiție penală al Japoniei”, a spus el.

Timp de zeci de ani, autoritățile le-au spus deținuților condamnați la moarte cu doar câteva ore înainte ca o execuție să fie efectuată – un proces despre care doi deținuți îl susțin că este ilegal și provoacă suferință psihologică.

Condamnații dau în judecată sistemul judiciar

Cei doi dau în judecată guvernul pentru sistemul și solicită, de asemenea, despăgubiri de 22 de milioane de yeni (194.000 de dolari) pentru suferința cauzată de a trăi cu incertitudinea cu privire la data executării lor.

Documentele și arhivele de știri arată că Japonia obișnuia să acorde mai multă atenție deținuților condamnați la moarte, dar s-a oprit în jurul anului 1975.

În decembrie 2020, instanța supremă din Japonia a anulat o hotărâre care bloca rejudecarea unui bărbat descris drept cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, ridicând noi speranțe bătrânului în vârstă de acum 85 de ani.

Iwao Hakamada a trăit sub o condamnare la moarte de mai bine de jumătate de secol după ce a fost condamnat pentru jefuirea și uciderea șefei sale, soția bărbatului și a celor doi copii adolescenți ai lor.

Dar el și susținătorii săi spun că el a mărturisit crima doar după un presupus brutal interogatoriu al poliției care a inclus bătăi și că au fost puse probe în caz.

Tot în decembrie anul trecut, un bărbat supranumit „ucigașul Twitter” a fost condamnat la moarte pentru uciderea și dezmembrarea a nouă persoane pe care le-a întâlnit pe platforma de socializare.