Japonia: Număr record de nave chineze observate în apropierea insulelor disputate

Japonia: Număr record de nave chineze observate în apropierea insulelor disputate
Sursa foto: Epochtimes

Japonia a observat timp de 158 de zile consecutiv nave chineze în apropierea micilor insule disputate între cele două ţări din Marea Chinei de Est, acesta fiind un record, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, relatează AFP, transmite Agerpres.

Navele Gărzii de Coastă chineze provoacă tensiuni diplomatice

Insulele mici, nelocuite, cunoscute sub numele de Insulele Senkaku în Japonia şi Insulele Diaoyu în China, sunt administrate de Japonia, însă navele Gărzii de Coastă chineze ajung frecvent în apropierea lor, provocând tensiuni diplomatice, potrivit AFP.

Relaţiile dintre cele două puteri asiatice s-au deteriorat semnificativ în 2012, când Tokyo a „naţionalizat” unele dintre aceste insule, scrie agenţia de presă citată, scrie G4media.

A 158-a zi consecutivă în care nave chineze au fost observate în zonă

Luni, 27 mai, Garda de Coastă japoneză a observat patru nave ale Biroului chinez al Poliţiei Maritime navigând în „zona adiacentă” din apropierea insulelor, o bandă de 12 mile marine care se extinde dincolo de apele teritoriale japoneze.

Aceasta a fost cea de-a 158-a zi consecutivă în care nave chineze au fost observate în zonă, depăşind recordul anterior de 157 de zile consecutive în 2021.

„Guvernul japonez consideră că această serie de acte de navigaţie în zona adiacentă şi de intruziuni în apele teritoriale reprezintă o problemă extrem de gravă”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon Yoshimasa Hayashi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital