Japonia începe testarea vaccinului anti-COVID-19
Mare competiție la nivel mondial, în crearea vaccinului anti-COVID-19. În prezent, există peste 100 de inițiativeîn acest sens, iar cercetătorii din Japonia se află într-un stadiu destul de avansat.
Mai multe entități publice și private încep testarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, la sfârșitul lunii iunie. Testarea pe oameni va fi demarată îndata de 30 iunie, au anunțat autoritățile regionale, citate de EFE.
Testele care vor fi realizate pe oameni vor fi primele dintr-o serie mai lungă, în vederea dezvoltării unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus, a precizat într-o conferință de presă guvernatorul din Osaka, Hirofumi Yoshimura. Inițial, experimentul va fi administrat unui număr de 30 de persoane, membri ai personalului medical din Spitalul Universitar din Osaka. Mai apoi, testele vor fi extinse altor câteva sute de persoane până în luna octombrie, a mai adăugat oficialul japonez.
Compania farmaceutică japoneză Anges, în colaborare cu mai multe universități și spitale din Osaka sunt principalii inițiatori ai proiectului.
Japonia, parteneriat cu România în contextul COVID-19
La jumătatea lunii iunie, Japonia a donat României 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), pentru un test clinic legat de tratamentul împotriva COVID-19. Donația a fost realizată în urma unor demersuri pe care le-au realizat Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății. De asemenea, donația face parte dintr-un program umanitar în valoare de unmilion de dolari desfăşurat de Guvernul Japoniei. În cadrul acestui program, medicamentul va fi distribuitgratuit în 38 de ţări solicitante.
„Donaţia, realizată în urma demersurilor efectuate de MAE pe cale diplomatică și de către Ministerul Sănătății, face parte dintr-un program umanitar în valoare de 1 milion USD desfăşurat de Guvernul Japoniei, în cadrul căruia medicamentul va fi distribuit cu titlu gratuit în 38 de ţări solicitante (dintre cele peste 70 de ţări care şi-au exprimat dorinţa de a fi incluse în acest studiu clinic). Expedierea medicamentului s-a realizat prin bunele oficii ale Oficiului Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS). Cele 12.200 de tablete alocate României reprezintă tratamentul pentru 100 de pacienţi suferinzi de COVID-19”, se mai arată în comunicatul oficial de presă al MAE.
Jocurile Olimpice din Japonia, amânate pentru 2021
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în anul 2021, într-o formă simplificată, a precizat Toshiro Muto, directorul executiv al comitetului de organizare.
„Nu vom oferi spectacole măreţe, vom găzdui evenimentul într-o manieră modestă”, a declarat Toshiro Muto, într-o conferinţă de presă, potrivit BBC.
Organizațiile au declarat că lucrează la peste 200 de idei pentru o simplificare și reducere a costurilor pentru Jocurile Olimplice care ar fi trebuit să se desfășoare în această vară, dar care au fost anulate în contextul pandemiei de COVID-19. Muto a precizat, de asemenea, că organizatorii nu au exclus să reducă numărul spectatorilor, deși programul nu prevede acest lucru deocamdată.
Totodată Yoshiro Mori a mai precizat că nu trebuie să se discute despre anularea Jocurilor Olimpice.
„Nu este corect să discutăm despre speculații bazate pe un scenariu ipotetic și, prin urmare, direcția noastră este să nu luăm în considerare deloc despre anulare”, a adăugat el.
Japonia intenționează să pună în folosință vaccinurile împotriva noului coronavirus până în iunie 2021, a declarat ministrul Sănătății.