Japonia ia măsuri, după ce un medic de 26 de ani s-a sinucis din cauza orelor de muncă excesive / Țara adoptă schimbări legislative

Publicat: 25 08. 2023, 12:36
Sursa foto: Twitter

Takashimo Shingon, un medic în vârstă de 26 de ani din Japonia, și-a pus capăt zilelor după trei luni de muncă neîntreruptă. Impactul tragicei pierderi a stârnit revolta și a generat demersuri legislative pentru a împiedica astfel de tragedii, potrivit  scrie CNN, citat de Alephnews.ro.

Fenomenul „karoshi” și drumul către o schimbare reală

Familia lui Takashima a dezvăluit că tânărul medic a fost supus unei presiuni insuportabile, muncind 207 ore suplimentare în luna anterioară sinuciderii.

Stresul și consecințele asupra sănătății mintale care au urmat au provocat un fenomen numit „karoshi”, sau „moarte prin suprasolicitare”.

Japonia se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește cultura intensă a muncii, cu mulți angajați, în special din domeniul medical, fiind expuși la riscuri severe pentru sănătatea lor fizică și mentală. În fața acestei realități, țara caută soluții legislative pentru a proteja binele-estarul angajaților și a încuraja o schimbare fundamentală în abordarea relației cu munca.

Ce declară reprezentanții spitalului la care a lucrat tânărul

Contactat luni de CNN, un purtător de cuvânt al spitalului la care a lucrat Takashima a declarat: „Nu recunoaștem acest caz ca fiind ore suplimentare de muncă și nu vom mai comenta acest lucru în viitor”.

În iunie, organismul guvernamental de inspecție a muncii a decis că moartea tânărului medic a fost un incident legat de muncă din cauza orelor lungi de lucru, potrivit NHK – subliniind presiunile imense exercitate asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.

Potrivit Asociației Colegiilor Medicale din Japonia, peste 34% dintre medici au un „nivel special de ore suplimentare care depășesc limita superioară de 960 de ore pe an”.