Japonia declară stare de urgență în Tokyo. Capitala niponă a înregistrat, joi, un record negativ de cazuri noi
Japonia a declarat o stare limitată de urgență în Tokyo și în trei prefecturi din vecinătatea capitalei nipone, joi, ca parte din demersurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, rezistând astfel apelurilor din partea medicilor care cereau restricții mai extinse, din cauza pagubelor economice pe care le-ar fi putut provoca, transmite Reuters.
Guvernul Japoniei a declarat stare de urgență la Tokyo
Guvernul nipon a precizat că starea de urgență va începe vineri și se va încheia pe 7 februarie, iar măsura este valabilă pentru Tokyo și prefecturile Saitama, Kanagawa și Chiba, acoperind 30% din populația țării. Restricțiile se vor concentra pe combaterea transmiterii în baruri și restaurante, locații pe care guvernul le-a indicat ca reprezentând principalele zone de risc.
Restricțiile au o arie de acțiune mai restrânsă decât cele impuse în luna aprilie, în cadrul unei stări de urgență care avea să dureze până finalul lunii mai. La acea vreme, măsurile erau aplicate pe scară națională, iar școlile și afacerile non-esențiale erau preponderent închise. De această dată, școlile nu sunt închise.
Guvernul condus de premierul Yoshihide Suga încearcă să limiteze daunele suferite de cea de-a treia economie a lumii, în timp ce se străduiește să învingă virusul odată pentru totdeauna, în contextul în care se pregătește să organizeze Olimpiada care trebuia să aibă loc în 2020, dar care a fost amânată pentru această vară din cauza pandemiei.
„Pandemia globală a fost una mai grea decât ne-am așteptat, dar am speranța că putem depăși asta”, a spus Suga, într-o conferință de presă. „Pentru ca asta să se întâmple, trebuie să le cer cetățenilor să îndure viața cu câteva restricții”, a adăugat demnitarul nipon.
Anumiți experți se tem că planul guvernamental privind limitarea restricțiilor s-ar putea dovedi insuficient.
„Am putea fi nevoiți să gândim o stare de urgență la nivel național”, s-a arătat de părere Toshio Nakagawa, președintele Asociației medicale nipone.
Yoshihide Suga a explicat că pagubele economice sunt inevitabile, însă obiectul său este să protejeze locurile de muncă și afacerile cu un pachet de stimulente de 670 de miliarde de dolari, care este deja lansat.
Japonia, deși a fost ceva mai puțin afectată de pandemie decât ale națiuni, nu a reușit să stăpânească virusul. În special Tokyo a reprezentat un motiv de îngrijorare, în contextul în care bilanțul de teste pozitive a crescut cu 2.447 joi, după creșterea record de 1.591 înregistrată în ziua anterioară.