Japonia crește cheltuielile militare. Bugetul alocat apărării va atinge 1,8% din PIB

Japonia crește cheltuielile militare. Bugetul alocat apărării va atinge 1,8% din PIB
SUA va trimite curând sistemul de apărare antirachetă Patriot în ajutorul Ucrainei

Guvernul japonez a anunțat că va crește cheltuielile militare, în acest an, la 1,8% din PIB. Decizia vine pe fondul temerilor că Statele Unite, conduse de Donald Trump, nu se vor implica într-un eventual conflict care ar viza Japonia.

Japonia a anunţat că intenţionează să crească cheltuielile destinate apărării până la 9,9 trilioane de yeni (aproximativ 61,746 miliarde de euro), echivalentul a 1,8% din PIB, informează EFE. Această măsură vine în contextul îngrijorării legată de presiunea exercitată de administrația Trump ca Tokio să îşi asume o parte mai mare din costurile securităţii sale.

Ministrul japonez al Apărării, Gen Nakatani, a declarat că guvernul va aloca aproximativ 8,5 trilioane de yeni pentru bugetul de apărare şi aproximativ 1,5 trilioane de yeni pentru cheltuieli aferente în cadrul bugetului pentru anul fiscal actual. Anul fiscal 2025 a început în Japonia, în luna aprilie și se va încheia în martie 2026.

Japonia şi-a revizuit strategia de apărare pe termen lung la sfârşitul anului 2022. Guvernul de la Tokio şi a stabilit un obiectiv de creştere a cheltuielilor aferente la 2% din PIB între 2022 şi anul fiscal 2027. Atingerea acestui obiectiv ar presupune cea mai mare reînarmare a Japoniei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministerul Apărării intenționează să achiziționeze rachete hipersonice sau cu rază lungă de acţiune pentru a ataca direct teritoriul inamic în cazul unei ameninţări la adresa securităţii sale.

Japonia își întărește capacitățile de apărare

Cifrele comunicate de Gen Nakatani arată că eforturile Japoniei, de a-și consolida capacităţile de apărare avansează către obiectivul propus. Guvernul de la Tokio a optat pentru creşterea bugetului de război ca răspuns la provocări de securitate precum consolidarea militară rapidă a Chinei, dezvoltările nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord şi invazia Ucrainei de către Rusia. De altfel, Tokio are dispute teritoriale, pentru insulele Kurile, cu Moscova.

Pe de altă parte, Constituția japoneză prevede renunţarea la război şi limitarea capacităţilor armatei, denumită forţe de autoapărare. În aceste condiții guvernele de la Tokio și-au limitat o perioadă îndelungată cheltuielile destinate apărării.

Sumele alocate securității au fost menținute la aproximativ 1% din PIB, adică aproximativ 5 trilioane de yeni (circa 30,8 miliarde de euro).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`