Japonia marchează, vineri, 76 de ani de la primul atac cu bombă atomică de pe mapamond, prin ceremonii discrete. La evenimentul principal din Hiroshima au participat supraviețuitori, rude ale victimelor și o mână de demnitari străini. Preocupările sanitare au ținut din nou departe publicul larg, însă ceremonia a fost difuzată în mediul online, transmite AFP preluată de France 24.
Participanții, mulți dintre ei îmbrăcați în negru și purtând măști sanitare, s-au rugat în tăcere în jurul orei locale 8:15 (1:15 AM în România), marcând astfel momentul în care, acum 76 de ani, cădea peste oraș prima armă nucleară folosită în timp de război.
Se estimează că în atacul de la Hiroshima au murit în jur de 140.000 de oameni. La trei zile distanță, o bombă atomică avea să lovească și orașul Nagasaki, iar în cele din urmă Japonia capitula și se încheiau oficial luptele celui de-Al Doilea Război Mondial.
Primarul Hiroshimei a transmis un mesaj, vineri, și a avertizat că „experiența a învățat umanitatea că amenințarea altora pentru autoapărare nu aduce beneficii nimănui”. Totodată, edilul nipon le-a cerut liderilor să viziteze Hiroshima și Nagasaki „pentru o înțelegere mai profundă a bombardamentelor”.
Organizatorii Jocurilor Olimpice nu au încuviințat organizarea unui moment de reculegere la care să ia parte supraviețuitorii și sportivii. Cu toate acestea, șeful Comitetului Olimpic Internațional (CIO) spune despre ceremonia de închidere a Tokyo 2020 că va cuprinde un moment în onoarea victimelor omorâte în diverse tragedii de-a lungul istoriei.
„Scrisoarea sa nu a menționat nimic despre solicitarea noastră”, a declarat Tomohiro Higaki din partea diviziei pentru promovarea păcii din Hiroshima, pentru AFP.
„Este dezamăgitor, cu toate că apreciem că Bach (șeful CIO, n.r.) a vizitat Hiroshima pentru a înțelege realitatea victimelor din bombardamente”, a adăugat Tomohiro Higaki.