Japonia cere Rusiei să prezinte „scuze oficiale”, după ce FSB a arestat un consul nipon

Publicat: 27 09. 2022, 12:40
Diplomatul nipon a fost între timp eliberat şi va părăsi Rusia cel târziu miercuri, sursă foto: captură YT

Japonia a solicitat marţi „scuze oficiale” din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok (Extremul Orient), Tatsunori Motoki, care a fost acuzat de spionaj, informează AFP, citată de Agerpres.

Tokio acuză Moscova de „rele tratamente” și încălcarea Convenției de la Viena

Serviciile de securitate ruse au anunţat luni că l-au arestat „în flagrant delict” pe Tatsunori Motoki, în timp ce acesta primea, „în schimbul unei retribuţii”, „informaţii confidenţiale despre cooperarea” dintre Moscova şi o ţară asiatică.

Diplomatul nipon a fost declarat persona non grata şi a primit ordin să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.

Negând categoric acuzaţiile de spionaj, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marţi că ambasadorul rus la Tokyo a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe nipon în legătură cu relele tratamente aplicate diplomatului, care, potrivit purtătorului de cuvânt, au încălcat Convenţia de la Viena asupra relaţiilor consulare.

„Funcţionarul a avut ochii legaţi, ambele mâini şi capul lipite de podea, astfel ca el să nu poată mişca în timp ce era reţinut, apoi a fost interogat în mod autoritar”, a declarat Matsuno, adăugând că Japonia protestează „ferm” împotriva „acestor fapte incredibile”.

Diplomatul nipon a fost între timp eliberat şi va părăsi Rusia cel târziu miercuri, a precizat Matsuno.
Potrivit serviciilor de securitate ruse, Motoki dorea să organizeze întâlniri cu surse, apoi să le plătească pentru a obţine informaţii despre „cooperarea” dintre Moscova şi „una dintre ţările regiunii Asia-Pacific”.

Tot potrivit acestor surse ruse, diplomatul japonez a căutat să adune informaţii confidenţiale despre „impactul sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice” din regiunea rusă Vladivostok.

Ca represalii la sancţiunile economice adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva ei în Ucraina, Rusia a interzis la începutul lui mai accesul pe teritoriul său unui număr de peste 60 de responsabili niponi, printre care premierul Fumio Kishida.