Japonia a cerut iar Rusiei să-i dea înapoi insulele Kurile de Sud, cedate după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial
Guvernul Japoniei a cerut Rusiei, din nou, să-i dea înapoi insulele Kurile de Sud, cedate după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial. Cele patru insule sunt „parte integrantă” a Japoniei, a subliniat Yoshimasa Hayashi, ministrul de Externe, citat de DPA.
Japonia insistă pe rezolvarea disputei teritoriale pe care o are cu Federația Rusă
Yoshimasa Hayashi a susținut că insulele Kurile de Sud fac „parte integrantă” din Japonia, la o zi după ce premierul Fumio Kishida a folosit aceeași sintagmă, precizează Agerpres.
Mai precis, Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific.
Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial. Arhipelagul e situat între peninsula rusă Kamceatka şi Hokkaido, principala insulă nordică a Japoniei.
Propuneri anterioare de restituire a două dintre cele patru insule, ca soluţie intermediară, au fost respinse. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.
Japonia a impus sancțiuni Rusiei și ajută cu echipamente Ucraina
Japonia va furniza gratuit echipamente de protecție Forțelor Armate ale Ucrainei, în baza unui acord interguvernamental recent semnat, a anunțat agenția de presă ucraineană UNN, citată de G4Media.
Este vorba despre veste antiglonț, căști, corturi, îmbrăcăminte de iarnă, medicamente, generatoare, camere și alte echipamente.
„Un astfel de act a fost semnat pentru prima dată în istoria Japoniei. Vreau să știți asta, Japonia oferă un sprijin fără precedent Ucrainei”, a declarat Serghei Korsunsky, ambasadorul Ucrainei în Japonia.
De asemenea, Japonia a îngheţat bunurile a încă 32 de oficiali şi oligarhi din Rusia şi Belarus, ca urmare a invadării Ucrainei de către ruşi. Sancțiunile îi vizeză inclusiv pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak și șeful Ceceniei Ramzan Kadyrov.
În plus, Japonia a publicat o listă suplimentară de sancțiuni împotriva Belarusului, care include 12 persoane și 10 companii și organizații.