Iulian Fota, despre o posibilă criză a migranților: „În general afganii s-au refugiat în țările din jur, mai puțin au vizat occidentul”
Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională în perioada 2009-2014, a explicat pentru B1 TV că situația critică din Afganistan se limitează la nivelul capitalei Kabul, în ciuda faptului că statele europeane se așteaptă la un val mare de migranți.
“Criza aceasta este mai degrabă criza Kabulului, pentru că foarte multe informații despre ce se întâmplă în restul Afganistanului nu prea avem. Cred că în jumătate de Afganistan, în zona paștună lucrurile sunt liniștite și așezate, iar în restul Afganistanului, în zonele de nord frământarea este ceva mai mare. Deocamdată criza este localizată la Kabul. Talibanii nu s-au organizat, încă nu e clar canalul de dialog, cu cine discuți pentru a începe negocierile.
Cred că sunt mai multe tablouri, mai multe scene de joc. Occidentalii sunt preocupați de proprii lor cetățeni. Ați văzut că inclusiv România are un număr de cetățeni la Kabul, pe aceia trebuie să îi repatrieze cu prioritate, este obligația oricărui guvern față de proprii cetățeni. Ceilalți sunt colaboratorii, cei care au lucrat cu diferitele ambasade. Numărul lor este foarte mare când e vorba despre americani sau britanici, mult mai mic când e vorba de ambasade din țări care au avut un rol mai scăzut.
ONU a făcut un pas înainte, cred că ONU încearcă să stabilească un dialog cu talibanii pentru că talibanii au spus un lucru care poate fi salvator, cel puțin pentru momentul ăsta, nu vor să fie din nou izolați” , a explicat Iulian Fota.
Acesta este de părere că nu se va ajunge la o criză a migranților similară cu cea declanșată în urma crizei din Siria:
“În primul rând, talibanii trebuie să îi lase să plece pe occidentali. Guvernele occidentale nu se vor uita prea relaxate la ce se întâmplă cu cetățenii lor Deci cetățenii lor trebuie protejați.
În ce măsură talibanii vor lăsa restul cetățenilor afgani să plece din țară nu avem date foarte multe. Talibanii sunt o masă amorfă.
În relațiile internaționale există o doză de cinism, dar întotdeauna va exista o listă de priorități. Pe de altă parte occidentul nu este indiferent la soarta celorlalți.
Avem poza celebră cu avionul tixit de afgani care sunt refugiați, într-un zbor de ieri sau alaltărieri din Afganistan. Nu știu dacă va reuși să îi scoată pe toți. Canadienii au anunțat că pot prelua 20.000, deja vor prelua un număr mare dintre acești refugiați, britanicii sunt și ei dispuși să ia un număr. Afganistanul nu este Siria, la doi pași de Europa, de unde poți trece ușor din Siria și pe Marea Mediterană sau prin Balcani, terestru, poți ajunge în occident. Afganistanul este o țară în mijlocul Asiei Centrale, distanțele sunt lungi, sunt dificile drumurile și în general afganii s-au refugiat în țările din jur, mai puțin au vizat occidentul”, a mai spus Iulian Fota.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.